Jednoduchý salát z červené řepy s vejci

Jeden z mých nápadů, jak využít červenou řepu, která je mnohem víc než kyselý kompot ze školní jídelny.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Uvaříte řepu a pak je tolik možností, co s ní dál. Krémová polévka, boršč, pomazánka, moučník nebo tento salát …

Ještě, než jsem ho celý smíchala dohromady, vzbudila jsem jeho barevností zájem u dětí. Prstíky ujídaly kousky řepy, kuličky hrášku, vajíčka …Proč ne … 🙂

Budete potřebovat

  • Uvařenou červenou řepu
  • Vejce
  • Hrášek
  • Bílý jogurt + trochu majonézy nebo sojanézy
  • Na dochucení (sůl, může být i česnek)
  • Olej lisovaný za studena (konopný, lněný, mandlový atd.)

Postup

  1. Červenou řepu uvařte do měkka. Řepa se vaří zásadně vcelku a se slupkou. Povařila jsem ji v papiňáku s kořením na vývar cca 30 min. V klasickém hrnci to bude trvat déle. Po vychladnutí ji oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. Hrášek jsem použila mražený cukrový. Stačilo jej podusit 2 minutky.
  3. Vejce uvařte na tvrdo a nakrájejte na kousky.
  4. Vše smíchejte a dohromady spojte pomocí jogurtu, zakysané smetany, případně trochy majonézy. Ta dodá nakyslou chuť, lze se bez ní ale obejít. Stačí jen dokyselit hořčicí, citronovou šťávou, případně umeoctem.

Fitness varianta

Tento salát může platit za výživnou večeři při snaze o redukci hmotnosti. Rozhodně se ale vyhněte majonéze. Je to spousta kalorií s žádnou nutriční hodnotou a mizivým množstvím bílkovin. Zakysanou smetanou či tofunézou tělu prospějete více.

Malé děti

Salát můžete dát i malým dětem, které již mohou jíst celý hrášek. Jen samozřejmě vynechte majonézu a použijte kvalitní tučný bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Chuť můžete doladit pár kapkami citronové šťávy

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky