Ingredience
Křehké těsto do kulaté formy 26 cm
- 200 g hladké mouky (zvolila jsem jemnou celozrnnou špaldovou typ 630)
- 100 g vychlazeného másla
- 2 špetky soli
- 1 žloutek
- 1 až 2 lžíce studené vody dle potřeby
Na náplň
- 500 g kysaného zelí
- 100 g schwarzwaldské šunky
- 1 velká červená cibule
- Olivový olej
- Na ochucení zelí pepř, drcený kmín
Postup
- Těsto připravím tak, že co nejrychleji zpracuji dohromady nasekané studené máslo, mouku, žloutek. Ochutím špetkou soli a konzistenci doladím lžící až dvěma studené vody. Těsto lze zpracovat pomocí robotu sekáčku, kdy vznikne drobenka a ta se pak velmi rychle rukama dopracuje do kompaktní koule, zabalí a nechá v lednici alespoň 2 hodiny.
- Připravím si náplň. Na olivovém oleji orestuji červenou cibuli, přidám posekané a vymačkané zelí, ochutím a krátce podusím pod pokličkou. Ke konci vmíchám nakrájenou šunku a nechám vychladnout.
- Těsto na korpus rozválím na placku mezi dvěma pečícími papíry a dám do koláčové formy tak, aby vznikl vyšší okraj. Do korpusu dám kolečko pečícího papíru, na něj suché fazole a předpeču 10 minut na 200 stupňů.
- Do předpečeného korpusu navrším náplň a peču na 180 stupňů asi 40 minut.
Nechám vychladnout a až pak krájím…
> ☝️Zelí se dá také zapéct ve formě šátečků. Tyto křehké šátečky se zelím a slaninoujsou skvělé!🙂
Kysané zelí přináší nutriční benefity především v tepelně neupravené podobě, občas ho někam zapéct je ale výborný nápad.🙂