Možná je trochu drzost vůbec použít pojem kontrabáš, kde jednu z hlavních ingrediencí tvoří uzené maso. Tradiční recept najdete [ZDE](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/valassky-kontrabas “ZDE”). V tomto receptu ale žádný uzený nenajdete, přesto si na “kontrabáši” můžete pochutnat. Místo uzeného masa jsem použila balíček uzeného tofu. Zapékat pohanku s tofu už jsem zkoušela, rozhodně to ale není tak dobré, jako když se do toho vloží brambory, které celé jídlo spojí a vlastně i zvláční.
Budete potřebovat
- 250g pohanky – kroupy (ne lámanky)
- 1 kg vařených brambor
- 1 balení uzeného tofu
- 1 velkou cibuli
- 4 stroužky česneku (nebo co snesete, do kontrabáše se dává i celá palice)
- 1 lžičku majoránky
- sůl, popř. pepř
- Tuk na vymazání pekáče
Postup
- Pohanku připravte dle návodu nebo použijte tento postup na [základní přípravu pohanky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/pohanka-zakladni-priprava “základní přípravu pohanky”)
- Brambory uvařte nejlépe ve slupce.
- Na trošce oleje osmahněte cibuli, krátce i tofu a nakonec přidejte podrcený česnek a majoránku.
- Uvařené brambory přendejte do většího hrnce nebo mísy a nakrájejte na menší kousky nebo jen lehce rozšťouchejte. Přidejte pohanku, směs z pánve a dochuťte solí, popř. trochou pepře.
- Vše pořádně promíchejte a přendejte do tukem vymaštěného pekáčku.
- Zapečte při cca 200°C (horkovzdušná 180°) po dobu 20 minut, až bude povrch pevný a krásně zezlátne.
TIP
-
Recept jsem zkusila i bez cibule + té fáze s pánví a tofu rovnou zamíchala s pohankou bramborama, kořením a česnekem. Bylo to i tak skvělé.
-
Jídlo by mohlo chutnat i dětem. Vynechte tu cibuli na oleji, místo tofu můžete klidně použít kvalitní šunku a určitě dát méně česneku.
A když na to přijde, vůbec si nelamte hlavu, kolik pohanky, kolik brambor, ono je to celkem jedno, pro formu a představu jsem ale nějaké to množství pro jeden pekáček uvedla.
Jako příloha je vhodné kysané zelí nebo [pickles](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/pickles “pickles”)