Cílem tohoto receptu bylo vytvořit bezlepkové sušenky, které budou kombinací ořechů a luštěninové mouky. Místo másla a vejce skvěle zafungoval kokosový olej a trocha vanilkového pudinkového prášku.
Sušenky jsou vděčné na přípravu. Křehké, ale zároveň pevné, takže vydrží i cestu v krabičce. Ráda je dělám starší dceři do školy, kdy si dá pár kousků s bílým jogurtem ke svačině.
Níže máte menší dávku na první vyzkoušení. Pak už jen stačí udělat dvojitou dávku na velký plech.
P.S.: Když sušenky dělám jen pro sebe, tak peču jen těch 12. Jsou totiž tak dobré, že by ten velký plech zahučel nevhodně rychle.😀
Všechny ingredience na sušenky dám do mísy a vařečkou několik minut důkladně promíchávám a třu, až vznikne mazlavé kompaktní těsto.
Z těsta udělám malý bochánek a zabalím ho do fólie nebo pytlíku. Dám odležet a ztuhnout do lednice alespoň na 30 minut. Nebo déle.
Z bochánku odebírám malé kousky těsta a rukou tvořím kuličky. Lepší jsou menší. Mělo by jich být z tohoto množství ideálně 12. Kuličky skládám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku lehce stlačím. Třeba dnem skleničky. Pro strukturovaný povrch tvořím ozdobný efekt např. pomocí kovové mřížky na bramborový salát. Pěkně to funguje.🙂
Peču v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů 15 až 20 minut do zlatova. Hotovo!
Tyto sušenky fungují i s jemně namletými vlašskými ořechy. Můžete je použít místo mandlí. Když si potřebuji vytvořit ořechovou mouku, používám na to malý sekáček.
Pokud vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje kokosový olej, , nebo ho zrovna nemáte, použijte klasické máslo.
Když chci v sušenkách snížit množství cukru, nakombinuji “půl na půl” např. tmavý třtinový cukr Muscovado s nekalorickým erythritolem.
> ☝️Jako další bezlepkovou sladkost doporučuji vyzkoušet tyto vláčné kefírové lívance bez kynutí s jáhlovou mlukou.🙂
Sdílet recept myšičky na: