Recept

Křehké bezlepkové sušenky s mletými mandlemi

Vychytané těsto na jednoduché bezlepkové sušenky plné výživných ingrediencí. Křehké, voňavé, sladké. Nedrobí se a jsou akorát pevné, takže snesou i cestu v krabičce. Vhodné pro celiaky a všechny lidi, kteří preferují domácí sladkosti bez bílé mouky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit bezlepkové sušenky, které budou kombinací ořechů a luštěninové mouky. Místo másla a vejce skvěle zafungoval kokosový olej a trocha vanilkového pudinkového prášku.

Sušenky jsou vděčné na přípravu. Křehké, ale zároveň pevné, takže vydrží i cestu v krabičce. Ráda je dělám starší dceři do školy, kdy si dá pár kousků s bílým jogurtem ke svačině.

Níže máte menší dávku na první vyzkoušení. Pak už jen stačí udělat dvojitou dávku na velký plech.

P.S.: Když sušenky dělám jen pro sebe, tak peču jen těch 12. Jsou totiž tak dobré, že by ten velký plech zahučel nevhodně rychle.😀

Ingredience na 12 malých sušenek (malý plech)

  • 60 g jemně mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 60 g jemně mleté cizrnové mouky – dala jsem tuto hladkou cizrnovou mouku
  • 60 g kokosového oleje
  • 50 g sypkého oslazovadla (typ dle vašeho stylu, např. třtinový cukr, kokosový cukr či nízkoglykemické alternativy cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 7 g vanilkového pudinkového prášku bez lepku – cca 1 lžíce

 Postup

  1. Všechny ingredience na sušenky dám do mísy a vařečkou několik minut důkladně promíchávám a třu, až vznikne mazlavé kompaktní těsto.

  2. Z těsta udělám malý bochánek a zabalím ho do fólie nebo pytlíku. Dám odležet a ztuhnout do lednice alespoň na 30 minut. Nebo déle.

  3. Z bochánku odebírám malé kousky těsta a rukou tvořím kuličky. Lepší jsou menší. Mělo by jich být z tohoto množství ideálně 12. Kuličky skládám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku lehce stlačím. Třeba dnem skleničky. Pro strukturovaný povrch tvořím ozdobný efekt např. pomocí kovové mřížky na bramborový salát. Pěkně to funguje.🙂

  4. Peču v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů 15 až 20 minut do zlatova. Hotovo!

TIP č. 1

Tyto sušenky fungují i s jemně namletými vlašskými ořechy. Můžete je použít místo mandlí. Když si potřebuji vytvořit ořechovou mouku, používám na to malý sekáček.

 TIP č. 2

Pokud vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje kokosový olej, , nebo ho zrovna nemáte, použijte klasické máslo.

 TIP č. 3

Když chci v sušenkách snížit množství cukru, nakombinuji “půl na půl” např. tmavý třtinový cukr Muscovado s nekalorickým erythritolem.

> ☝️Jako další bezlepkovou sladkost doporučuji vyzkoušet tyto vláčné kefírové lívance bez kynutí s jáhlovou mlukou.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky