Recept

Krémová cizrna na kari – rostlinné jídlo

Talíř plný lahodné, syté, voňavé a krémové omáčky s bohatou porcí luštěniny cizrny. Jídlo snadné na přípravu, skvělé s jasmínovou nebo basmati rýží.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tuto krémovou cizrnu vařím ve více variantách podle toho, jakou formu rajčat zvolím a kolik času mám na přípravu.🙂

Používám buď koncentrovanou rajčatovou pastu, passatu, sekaná rajčata nebo “v sezóně” čerstvá rajčata. Výsledek chutná pokaždé trošku jinak, pokaždé výborně.

Toto je rychlá varianta s koncentrovanou rajčatovou pastou a pórkem, kterou není třeba vařit tak dlouho jako variantu se sekanými rajčaty a cibulí.

I když nejraději používám základní suroviny a luštěniny si vařím sama, v tomto případě se mi osvědčila “kupovaná” hotová cizrna, která má opravdu měkkou a máslovou konzistenci.

 Ingredience

  • 2 plechovky nebo 2 skleničky nakládané uvařené cizrny
  • 1 menší pórek
  • 2 větší lžíce přepuštěného másla Ghí
  • 3 lžíce rajčatové pasty (používám bio protlak v tubě nebo ve skleničce)
  • 1 plechovka krémového kokosového mléka
  • 2 lžičky indického kari koření – já používám tuto směs koření Indie
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvý koriandr
  • Sůl
  • Citronová šťáva a hnědý cukr s vyšším obsahem melasy na doladění chuti
  • Dle potřeby trošku vody na zředění
  • K podávání rýže nebo opečené chlebové placky typu Naan

Postup

  1. V hlubší pánvi rozpálím přepuštěné máslo Ghí a na mírném stupni na něm pozvolna restuji pórek, až se rozvoní a změkne.
  2. Přidám rajčatovou pastu, česnek, koření, krátce promíchám, zarestuji.
  3. Vliju kokosové mléko, vsypu slitou cizrnu, lehce osladím a pod pokličkou společně pozvolna povařím asi 15 minut.
  4. Na závěr doladím chuť citronovou šťávou a čerstvým koriandrem. Když nemám k dispozici koriandr, dávám hladkolistou petržel. Hotovo!

 TIPY

  • Přesně pro toto jídlo mi chutí i vůní nejvíce sedí “indický” typ kari koření INDIA, které obsahuje dokonale vyladěnou recepturu koření. K luštěninám ideální.🙂

  • Když mám k dispozici větší množství čerstvého koriandru, tak si ho nasekám a po porcích zamrazím. Praktické!

> ☝️Další nápad, jak použít cizrnu a rajčata? Vyzkoušejte těstoviny s omáčkou z rajčat, cizrnou a pancettou.🙂

Ať se vám recepty povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky