Je rychle hotová, krásně barevná, přirozeně hustá i bez mouky … Když nato přijde, máte teplou večeři do 15 minut na stole.
Budete potřebovat
- 2 střední cukety
- 2 brambory
- 1 cibuli + tuk na orestování
- 50 g čerstvého smetanového sýra ( Lučina, Gervais …)
- Slanina
- Zeleninový vývar
- Zelené bylinky dle chuti (čerstvé nebo sušené)
Postup
- Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na troše tuku. Po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou cuketu i se slupkou, kterou jste předtím pořádně kartáčkem omyli. Pár minut restujte.
- Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a přidejte k cuketě. Zalijte vývarem tak, aby byla zelenina tak akorát ponořená.
- Dochuťte a vařte do změknutí brambor. 10 minut bude stačit.
- Rozmixujte do hladka a ke konci zjemněte trochou čerstvého sýra. Není třeba dávat mnoho, i 1 lžíce udělá divy.
- Úplně na závěr vhoďte na jemno nasekané bylinky. Ideálně čerstvé, třeba na jemno nasekaná petrželka.
- Polévku nalíjte do talířů a každou porci posypte opečenou křupavou slaninou. Nejlepší jsou jemné kostičky.
TIPY
-
Když budete chtít sehnat kvalitní slaninu, jděte po “domácích” zdrojích. Vygooglete si, zda máte v okolí nějakou farmu, případně navštivte prodejnu, která se specializuje na kvalitní farmářské potraviny. Rozhodně se vyhněte slanině, která místo masa obsahuje náhražky a její etiketa čítá 4 řádky aditiv.
-
Výborného výsledku můžete dosáhnout i bez živočišných produktů. Místo čerstvého sýra použijte rostlinnou ovesnou smetanu a místo slaniny drobné kostičky orestovaného tempehu.