Na domácí smetanu z kešu ořechů
Ze všeho nejdříve si dám namočit kešu ořechy do vody. Buď na pár hodin, ideálně přes noc. Díky tomu dokonale změknou, nabobtnají a jsou pak skvělým základem pro rostlinnou smetanu.
Kostičky cibule opeču na tuku. Dýni omyju, rozříznu, vydlabu semínka a nakrájím na kousky včetně slupky. Zaliju vývarem a povařím do měkka. Doba je podle typu hrnce i velikosti kousků dýně. Cca 20 minut.
Domácí kešu smetanu připravím jednoduše tak, že namočené kešu sliju, dám do vyšší nádoby a zaliju vodou. Ochutím solí, citronovou šťávou a tyčovým mixérem důkladně rozmixuji do hladké konzistence.
Obsah hrnce s dýní ochutím solí, pepřem, kari kořením a rozmixuji do hladka. Jde to tyčákem, nejjednodušší je však použít stolní mixér. Když je dýně rozmixovaná, přidám kešu smetanu a zase promixuji. Doladím hustotu a doředím podle situace. Hotovo!
Pokud vaším cílem není vyloženě “vegan” verze, můžete polévku ozdobit ještě lžičkou bílého jogurtu. Z bylinek je vynikající koriandr. Co se týče semínek, doporučuji v tomto případě černý sezam nebo velká dýňová semínka. Ta pozvolna opražte na pánvi do křupava. Můžete si opražit větší množství a část uchovat v malé dóze pro další krémové polévky nebo “zobání”.
Příliš výrazné a pálivé kari “thajského” typu by zbytečně přebilo úžasné propojení dýně a kešu ořechů. Při výběru jemnějšího kari vám může napovědět barva. Barva více do červena signalizuje více chilli, tedy více pálivosti. Ve žlutějších kari zase převládá nepálivá kurkuma. Mě naprosto nadchlo Davídkovo MAKOVÉ KARI. U tohoto unikátního druhu kari nejde jen o to vzbudit zvědavost a vystoupit z “kari řady”. Chuť tohoto koření je dokonale vyladěná. Hodí jídlo do asijského duchu a dodá šmrnc. Elegantní, nepálivou a neotřelou formou.🙂
Tento dýňový krém ráda dělám i do větší outdoorové termosky, když jedeme na výlet. Stačí vzít s sebou do batohu pár nerozbitných misek, lžíce a akorát teplou polévku si sníme s kouskem pečiva třeba někde na kopci nebo na pařezu v lese.🙂
> ☝️A co příště vyzkoušet tuto krémovou polévku z pečené mrkve s parmezánovými krutony🙂
Sdílet recept myšičky na: