Jakékoliv krémové polévky jsou u nás doma sázkou na jistotu. Rajčatová s červenou čočkou, cuketová s mrkví a ovesnými vločkami nebo právě dýňová. Talíře jsou vždy prázdné 🙂
Budete potřebovat
- 1 máslovou dýni (připomíná tvarem hrušku)
- 1 pórek
- 1/2 cibule
- Olivový olej
- zeleninový vývar nebo vodu
- smetanu na zjemnění
- Na dochucení trochu soli
- Petrželku a pšeničné klíčky k podávání
Postup
- Máslovou dýni omyjte, překrojte a zbavte semínek. Pak ji nakrájejte včetně slupky na kostky.
- Na olivovém oleji si orestujte kousek cibule a pórek. Cibuli lze klidně vynechat.
- Přidejte dýni a zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byla dýně ponořená.
- Vařte do změknutí dýně, asi 20 minut.
- Rozmixujte do hladka tyčovým mixérem a zjemňete smetanou. Sladší chuti dosáhnete sladkou smetanou, zakysaná smetana je zase stravitelnější.
- Dolaďte do požadované hustoty a ochuťte, jaká vám vyhovuje.
- Na talíři můžete ozdobit zeleným kořením – petrželkou nebo koriandrem a sušenými pšeničnými klíčky, které polévku obohatí o další živiny.
TIP
S výslednou chutí si pak můžete hrát. Nejmenším dětem nemusíte ochucovat vůbec, dospělí zas mohou v polévce ocenit trochu zázvoru, kari nebo chilli.