Krémové noky v dýňové omáčce

Když má dýně hokkaido sezónu, vyplatí se využít všechny její benefity. Je za příznivou cenu a velmi snadno se s ní pracuje. Není totiž nutné ji loupat. Ať už z ní budete dělat tradiční dýňovou polévku nebo tuto omáčku, doporučuji dýni nevařit, ale upéct v troubě. Je to rychlé, praktické a chuť dýně je intenzivnější.

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak pozoruhodnou barvu díky betakarotenu, tak přirozenou hustotu a krémovost omáčky.

Ingredience

  • 1 ks Dýně Hokkaido
  • 1 balení 500 g Chlazené Gnocchi
  • 60 g libová slanina
  • 200 g Pýré z pečené dýně
  • 150 ml 30% smetana
  • Parmezán 30 g
  • 2 ks stroužek česneku
  • Na dochucení sůl, pepř, špetka muškátového květu
  •  Čerstvé bylinky na ozdobu

Postup

1 krok

Dýni rozkrájejte na kousky, dejte pryč semínka a pečte na 180°do měkka asi 30 minut. Pak jen dýni rozmixujte do hladka na pyré.

2 krok

Chlazené noky nevařte ve vodě, ale pomalu je opečte na pánvi na trošce oleje lehce do zlatova. Pomalu, pozvolna a budete překvapeni, jejich atraktivní chutí.

3 krok

Kousky slaniny orestujte až chytnou barvu, zalijte smetanou, pár minut provařte a ochuťte solí, pepřem, česnekem a špetkou muškátového oříšku. Přidejte pyré, sýr a promíchejte do hladka.

4 krok

Smíchejte s noky a buď přímo v pánvi nebo na talíři ozdobte bazalkou nebo šalvějí. Ihned podávejte, aby omáčka zůstala krémová.

Varianta bez masa

Toto jídlo můžete připravit i bez slaniny. Doporučuji pak použít výraznější sýr a koření, aby měla omáčka výraznou chuť.

Varianta bez šlehačkové smetany

Pokud chcete odlehčenou verzi bez tučné smetany, vyzkoušejte dýňové pyré zjemnit rostlinnou smetanou. Nejlépe se hodí ta, která má neutrální chuť, např. rýžová nebo kešu smetana.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...