Krůtí stehna na zelí jsou dalším receptem typu – šup do pekáče a jídlo se dělá samo 🙂 Možnost této úpravy mě osvítila ve chvíli, kdy jsem potřebovala dát dělat oběd, ale neměla jsem čas na to, abych stála u plotny a cokoliv hlídala …Takto připravené zelí je chuťově fakt skvělé a o jeden špinavý hrnec doma méně … Zelí jsem udělala celkem dost, tak se mi hodilo na druhý den na staré dobré flíčky se zelím.
Budete potřebovat
- Krůtí stehna
- Kysané zelí (použila jsem bílé zelí ve sklenici kvality BIO)
- Trochu vody na podlití
- Koření: Kmín, sůl, bobkový list,sladkou papriku, libovolné koření na maso, jaké vám chutná
Jako přílohu jsem použila [špecle](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/specle “špecle”)
Postup
- Krůtí stehna omyjte a okořeňte dle chuti. Já jsem tentokrát dala jen sůl a kmín, zato jsem zas více ochutila zelí.
- Kysané zelí vyndejte ze sklenice nebo z pytlíku. Vodu slijte. Záleží, jaké zelí použijete, kolik je v něm vody a jak moc kyselé. Slitou vodou zalijte zelí buď zcela nebo částečně, podle toho, jak moc kyselé třeba zelí chcete.
- Zelí ochuťte tak, jak jste zvyklí – chcete ho mít kyselé nebo sladkokyselé? Dobrý je drcený kmín, lžička přírodního cukru a mletá paprika.
- Na zelí pak už jen rozložte stehna.
- Podlijte ještě trochou vody, aby zelí brzo nevyschlo.
- Přiklopte a pečte v troubě tak, jako byste klasicky pekli maso. Krůtí stehna vyžadují o něco více času, než kuřecí. Pekla jsem nejdříve na 200 stupňů 30 minut, pak jsem teplotu snížila na 180 stupňů a pekla ještě dalších 60 minut.
- V průběhu pečení můžete zkontrolovat, zda není potřeba přidat trošičku vody, já jsem ale na začátku dala vodu ze zelí a trochu obyčejné vody, tak už jsem pak nic nepřidávala.
TIP
-
Já jsem z receptu vynechala cibuli a vůbec to nevadilo. Pokud chcete mít zelí udělané na cibulce, můžete si ji předem v pekáčku orestovat na troše oleje a až pak do pekáčku navršit zelí.
-
Jídlo lze samozřejmě připravit i s kuřecími stehny, obecně je ale kvalita krůtího masa považována za lepší. Krůtí maso je ale trochu tužší, musí se o něco déle připravovat.
Vyklopit zelí do pekáčku a položit na něj ochucená krůtí stehna. Minimum práce, minimum nádobí! 🙂