Recept

Kuličky z fazolí adzuki pečené v troubě – skvělé s rajčatovou omáčkou a těstovinami

Kuličky s rajčatovou omáčkou a těstovinami se dají snadno zvládnout i bez masa. Jako základ perfektně poslouží výživné fazole adzuki.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když už se pustím do vaření fazolí Adzuki, dám vždy vařit alespoň 300 g suchých fazolí. Nebo rovnou celé půlkilové balení. Z části fazolí udělám třeba kuličky nebo karbanátky, z části vyrobím “pastu”, pomazánku, kterou mažu do tortill nebo sandwichů. Fazolkami je také výborné obohatit gulášovou polévku…🙂

 Ingredience (asi 18 kuliček)

  • 350 g uvařených fazolí adzuki
  • cca 70 g jemně mletých ovesných vloček
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce husté rajčatové pasty (protlak v tubě)
  • Sůl, pepř, sušené zelené bylinky dle chuti jako např. oregano, tymián, majoránka, medvědí česnek, atd.) nebo i nasekané čerstvé bylinky
  • Olivový olej

Postup

  1. Nejdříve si přes noc namočím fazole adzuki. Druhý den vodu sliju a fazole uvařím v nové NEosolené vodě do měkka. Vařím je pozvolna, na mírném plameni, určitě tak hodinu. Když mi nevadí, že se rozpadnou, tak i déle. Záleží, co s fazolemi plánuji dělat. Každopádně musí být příjemně měkké.
  2. Velkou cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji do zlatova na olivovém oleji.
  3. Ovesné vločky si rozmixuji na drobno. Odeberu si potřebné množství uvařených fazolí a rozmixuji je do hladka.
  4. Fazole pak promíchám nebo promixuji společně s cibulí, protlakem, vločkami a dostatečně ochutím, aby směs byla výrazná.
  5. Hmotu nechám chvíli odležet, aby se zpevnila a vše se propojilo. Pak z ní jdou pohodlně naolejovanýma rukama tvarovat kuličky. Pokud by hmota byla z jakéhokoliv důvodu až moc řídká, je třeba ji ještě trochu zahustit. Né ale moc, protože by pak kuličky byly ve výsledku tuhé. Je tedy v pořádku, když jsou při tvarování spíše měkčí.🙂
  6. Kuličky dávám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem a peču je asi na 190 stupňů 20 minut. Pokud nejsou naolejované z tvarování, někdy je ještě potřu olivovým olejem.👍

 TIP

  • Rajčatovou omáčku ke kuličkám můžete v sezóně vyrobit z čerstvých spařených a slupek zbavených rajčat, nebo použít sekaná rajčata v plechovce. K tomuto receptu se výborně hodí sekaná rajčata rovnou ochucená česnekem a bylinkami. Omáčku nechávám na mírném plameni vždy alespoň půl hodiny provařit, získá tak plnou chuť.

  • Když je potřeba, dá se toto jídlo připravit i jako bezlepkové. Na fotce zrovna vidíte verzi, kdy jsem použila ovesné vločky bez lepku a rýžové těstoviny.

A když těch uvařených fazolí máme více, než dáme do kuliček, doporučuji vyzkoušet tuto pikantní pomazánku na topinky z fazolí adzuki.🙂

Ať se vám recepty z fazolí adzuki povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky