Toto jídlo je velmi snadné na přípravu. Během pár minut máte vše naskládané v pekáči a víc se nestaráte. Příprava kuskusu Vám pak nezabere ani minutu.
Budete poptřebovat
- Kuřecí stehna (může být i celé kuře)
- Zeleninovou směs (na 4 kuřecí stehna jsem dala kilo zeleniny. Větší kusy – mrkev, fazolové lusky, brokolice, růžičková kapusta atd. atd.)
- Na dochucení – sůl, kmín, libovolné oblíbené koření na maso či zeleninu)
- KUSKUS jako přílohu
Postup
- Kuřecí stehna okořeňte, jak vám vyhovuje. Já jsem použila sůl a drcený kmín, pak jsem ještě maso včetně zeleniny dochutila kořením “Cipísek”, které nepálí. Obsahuje kmín, červenu papriku, kurkumu, česnek, hořčici, saturejku a oregano.
- Do pekáčku dejte zeleninu. Kolik použijete zeleniny, je jen na vás. Já jsem pekla 4 kuřecí stehna a pod ty jsem naskládala kilo zeleninové směsi. U nás doma není zeleniny nikdy dost 😉
- Na zeleninu položte kuřecí stehna a i tu zeleninu ještě posypte nějakým kořením.
- Přikryté pečte do změknutí stehen, jak jste zvyklí. Asi 60 – 80 minut. Půl hodiny můžete péct na 200 stupňů a pak teplotu snížit. Ke konci můžete odstranit poklop a dopéct do zlatova.
- Jako přílohu doporučuji kuskus. Tady je přesný NÁVOD na přípravu kuskusu
Jelikož jsem použila větší množství zeleniny, která nějakou vodu pustí, tak jsem nepodlévala vodou. Zrovnatak jsem na spod pekáčku nedávala žádný olej, protože stehna na sobě měla dost tuku, který jídlo omastil.
Takto připravené jídlo ctí určité principy zdravého životního stylu. Je rozděleno na třetiny – bílkovina(maso), zelenina a příloha.
TIP
Kuskus je perfektním pomocníkem při vaření. Nemusí sloužit jen jako příloha. V krátkosti z něj vyrobíte také sladké jídlo, zrovnatak skvěle poslouží jako zavářka do polévky. Stačí vhodit 3 hrsti kuskusu do hotové polévky a jen ho nechat dojít …