Většinu krémových zeleninových polévek připravuji bez zahušťování “navíc”. U této květákové polévky jsem se ale rozhodla zahustit ji trochou rýžové mouky, která má neutrální chuť a pomohla kompaktnější konzistenci. Rýžovou mouku pak obecně používám k nahrazení jen části bežné mouky třeba v moučnících.
Potřebujete
- 1 střední květák
- 0,8 l vývaru ( + další na doladění konzistence)
- 1 žloutek
- Sůl, mletý muškátový květ
- 50 ml smetany na zjemnění ( může být i rostlinná)
- 2 lžíce rýžové mouky (lze vynechat)
- Na doladění např. sýr cheddar, zelené bylinky, opražená semínka atd.
Postup
- Růžičky květáku zaliju vývarem, přidám 2 lžíce rýžové mouky a vařím do změknutí květáku, tedy asi 10 minut.
- Rozmixuji do hladka, přidám žloutek, dle chuti osolím, ochutím muškátovým květem ( jen na špičku lžičky, je hodně aromatický) a už nevařím.
- Zjemním trochou smetany, promíchám a hotovo!
Na talíři doladím dle chuti a preferencí jednotlivých strávníků 🙂
A pokud si s květákem chcete o trochu více pohrát, doporučuji tento recept na obalovaný květák pečený v troubě, který chutná skvěle, ale není vůbec mastný 🙂