Ingredience na 2 porce
- 2 porce lososa bez kůže (1 kousek 200 g)
- Sůl, pepřou
- Ghí nebo vhodný olej na opečení lososa
- 30 ml kvalitní sojové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 střední stroužky česneku
- Citronová šťáva na doladění
Postup
-
Porce lososa trochu osolte, opepřete a pozvolna opečte z obou stran do zlatova. Z každé strany cca 4 minuty, aby byl losos tak akorát propečený. Velmi záleží na velikosti a výšce každé porce.
-
Lososa dejte stranou a v té samé pánvi nechte jen krátce rozvonět nasekané stroužky česneku. Přidejte sojovou omáčkou, med a metličkou propojte. Chuť dolaďte citronovou šťávou. Pokud chcete omáčku hustější, můžete ji nechat trochu zredukovat, nebo ji nepatrně dohustit škrobem.
-
Lososa vraťte do pánve a nechte ho chvíli odležet. Servírujte dle chuti. Na fotce je v troubě pečený lilek…Každou porci lososa na talíři ještě polijte trochou výrazné omáčky.
TIP č. 1
Když mám chuť lososa ještě nějak ozdobit, oblíbila jsem si směs Caribic. Má výraznou strukturu a dokáže skvěle dekorovat grilovaná masa, ryby ale i grilované ovoce.
> ☝️Další nápad, co s lososem? Doporučuji vyzkoušet Lososa s kokosovou rýží a koriandrovou omáčkou.