Většinu moučníků peču ze základních ingrediencí. Těsto pak vylepšuji ořechy, rozinkami, tvarohem, džemem, ovocem. Je tu ovšem jedna výjimka jménem tyčinka Margot. Když ji nastrouháte do moučníku, dodá mu specifickou chuť. A jelikož je bez lepku, můžete ji dát i do bezlepkové verze.
Na moučník se skvěle hodí kakaová nebo čokoládová poleva. Když do ní kápnete trochu rumu, dodá moučníku extra šmrnc.
Ingredience
- 250 g bezlepkové směsi na pečení
- 1 kelímek 200g 33% smetany
- 170 g tmavého třtinového cukru
- 2 vejce
- 50 ml mléka
- 1 tyčinka Margot 80 g
- 1 nastrouhané lehce vymačkané jablko
- 1 kypřící prášek do pečiva bez lepku
Kakaová nebo čokoládová poleva podle vaší preference. Můžete ji připravit buď pomocí másla a kakaa nebo pomocí hořké čokolády zjemněné vysokoprocentní smetanou”.
Postup
-
Margotku nastrouhejte na hrubo, jablko oloupejte a nastrouhejte také na hrubo. Lehce ho vymačkejte.
-
Do mísy dejte vejce, cukr, smetanu, mléko. Promíchejte. Vsypte mouku s práškem do pečiva a zamíchejte.
-
Přidejte vymačkané nastrouhané jablko, nastrouhanou Margotku a propojte s těstem.
-
Těsto vlijte do středního pekáčku nebo hranaté formy.
-
Pečte na 175 stupňů asi 25 minut.
-
Zatímco moučník chladne, připravte si oblíbenou polevu. Moučník potřete a případně ještě ozdobte podle situace.
TIP č. 1 na přípravu čokoládové polevy
Polevy se můžete dopracovat mnoha způsoby. Já ji dělám různě. U tohoto moučníku je dobrá měkká poleva. Ta lehce vznikne ze smetany a hořké čokolády. Smetanu zahřejte, ale tak, aby se nevařila. Do horké smetany nalámejte na kousky čokoládu a nechte rozpustit. Pak metličkou vyšlehejte.
TIP č. 2
Pokud chcete moučník více hutnější, zkuste 1/3 mouky nahradit mletými vlašskými ořechy. Skvěle se do těsta hodí.
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tento křehký jablečný moučník bez lepku.