Ingredience
- Velká sklenice pasírovaných rajčat (cca 700 g)
- 1 balení (plechovka) uvařených červených fazolí v nálevu
- 2 hrnky vody
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce cukru nebo jiného oslazovadla dle vašeho stylu
- Olej nebo Ghí
- 2 lžičky koření “Mexiko”
- Menší miska mražené kukuřice
- 2 lžíce rajčatové pasty (používám bio protlak v tubě)
- Sůl
- Kukuřičné tortillové chipsy bez příchuti
- Vyzrálý tvrdý sýr – ideálně Cheddar
Postup
- Cibuli nakrájím na drobno, česnek nasekám na drobno. V hrnci zahřeju olej nebo rozpustím máslo a na středním stupni cibuli restuji pár minut. Přidám česnek, krátce promíchám, přidám rajčatovou pastu a opět zarestuji.
- Vliju pasírovaná rajčata, hrnek vody, ochutím kořením, osladím a pod pokličkou mírně vařím asi 20 minut.
- Mezitím si vedle v rendlíku uvařím v malém množství vody mraženou kukuřici. Trvá to jen pár minut.
- Provařený rajčatový základ projedu několikrát tyčovým mixérem do hladka. Přidám slité fazole, kukuřici, druhý hrnek vody a vařím 10 minut.
- Na závěr osolím dle chuti a doladím chuť i preferovanou hustotu.
- Těsně před podáváním připravím sýrové nachos na ozdobu. Tortilla chipsy posypu nastrouhaným cheddarem a dám je krátce zapéct třeba pod gril, aby se sýr lehce rozpustil. Hotovo!
TIPY
Pokud máte jako já rádi mexickou kuchyni, doporučuji si domů pořídit toto koření MEXIKO. Kromě mexické fazolové či rajčatové “nacho” polévky se vám bude hodit na chilli con carne nebo burritos. Směs koření dokonale vyladil Davídek, který několik let vlastnil mexickou restauraci. V jídle je díky jeho koření TA správná autentická chuť a nám odpadá “starost” s vymýšlením, co do hrnce ještě nasypat, aby to bylo ono. 🙂
> ☝️A z Mexika rovnou na hory! Doporučuji vyzkoušet také tuto krémovou Alpskou česnekovou polévku z pečeného česneku v troubě.