Tato úprava mrkve je skvělý tip, jak do sebe dostat porci zeleniny, která není „jalová“, ale má šmrnc. Pokud mrkev úplně nevyhledáváte, přesto byste ji chtěli do jídelníčku občas zařadit, rozhodně zkuste tento recept. Sojová omáčka zbaví mrkev typické nasládlé chuti a všechny ingredience zde skvěle hrají dohromady.
Budete potřebovat
(2 porce)
- ½ kg mrkve
- 1 velkou cibuli
- olej
- kvalitní sojovou omáčku (bez přídatných látek)
- cca 2 dcl vody
- Na dochucení – sůl, pepř, mleté nové koření, drcený kmín, popř. bylinky dle chuti (s tou solí ale opatrně, sojová omáčka jí obsahuje více než dost)
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky, mrkev očistěte a nakrájejte na tenká kolečka (ručně nebo pomůže robot)
- Na pánvi rozehřejte kvalitní olej (olivový, řepkový), na kterém nechte zesklovaťet cibuli.
- Přidejte mrkev a chvíli společně restujte.
- Ochuťte kořením, zalijte sojovou omáčkou (několik polévkových lžic dle chuti a množství mrkve), chvíli míchejte a podlijte vodou.
- Duste, dokud mrkev nebude měkká na skus. Bude stačit 10 – 15 min podle trloušťky nakrájených koleček mrkve. Mrkev má být změklá, ale rozhodně ne blátivá.
Jakou sojovou omáčku?
Sojovou omáčku použijte samozřejmě nějakou kvalitní, abyste měli představu, jaký rozdíl v sojových omáčkách může na našem trhu být, uvádím dva příklady.
Sojová omáčka 1 – Složení: pitná voda, sójové boby, pšenice, jedlá sůl
Sojová omáčka 2 – Složení: pitná voda, jedlá sůl, cukr, bílé víno, E621 L-glutaman sodný, ocet kvasný lihový, sójový bílkovinný hydrolizát, směs koření, E150 Karamel ( d ), švestková povidla, rajský protlak, aroma ( česnekové, houbové, masové ), E415 Xanthan
To by v Číně a Japonsku koukali, z čeho se dá vyrobit sojová omáčka 🙂
Pokud recept vyzkoušíte, dejte vědět, zda vám chutnal a jaké koření jste použili 🙂
Kamila