Pokud máte rádi koření garam masala, není co řešit, pokud ho neznáte a rádi objevujete nové chutě, pusťte se do této vydatné polévky. Fazole mungo jsou velice zdravé a lehce stravitelné.
Budete potřebovat
- 400g předem namočených mungo fazolek (malé zelené fazolky)
- 1velkou cibuli
- 1 lžíci másla
- 1 kelímek nebo balení smetany na vaření (použila jsem rostlinnou smetanu)
- cca 1,5 l vody
- Na dochucení – koření garam masala,kurkumu, sůl
Postup
- Suché fazole mungo namočte buď přes noc nebo alespoň na 3 hodiny do vody. Zkrátíte tak dobu jejich varu. Vodu z fazolí vylijte.
- Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibuli. V indii používají speciální přepuštěné máslo, které se nepřepaluje. Místo toho můžete k máslu přikápnout trošku olivového oleje.
- Přidejte koření garam masala,krátce orestuje, přidejte fazolky a zalijte vodou.
- Vařte do změknutí fazolek. Bude to trvat asi tak 45 minut.
- Ke konci přilijte smetanu, dochuťte případně masalou a krátce provařte.
Polévka mne oslovila svou zajímavou chutí. Chuť polévky se může lišit v závislosti na použití konkrétního koření garam masala, jehož receptura může být u každého výrobce (v Indii spíše rodiny) originální.
Co je to garam masala?
Velmi chutná a voňavá indická směs koření. Používá se tradičně do indických pokrmů a právě k dochucení luštěnin – čočky a fazolí. Složení Garam masaly se u různých výrobců liší, základem je ale obvykle koriandr, římský kmín, skořice, muškátový oříšek, pískavice, hřebíček, pepř, dále třeba bobkový list a kardamom.
Kvalitní garam masalu seženete ve specializovaných obchodech s kořením, čaji nebo zdravou výživou. Bezpečně toto koření seženete na internetu. Mají ho i v některých supermarketech (Globus, Albert), obsahuje ale často nežádoucí glutamát sodný i jiná škodlivá éčka. Proto si přečtěte složení.
Indického ducha tohoto pokrmu posílíte tak, že si na polévce pochutnáte spolu s indickými chlebovými plackami, které si můžete upéct doma nebo je koupit.
Dobrou chuť!
Kamila