Jedna z verzí noků se špenátem, která přesně takto vyhovuje mým holkám a já mám jistotu, že “bude snězeno”. Maso je křehké, špenát je posekaný a místo toho, aby plaval ve smetaně, je zjemněný smetanovým sýrem.
U tohoto receptu záměrně nepíšu množství jednotlivých ingrediencí. Každý potřebuje jinou porci a někomu vyhovuje více toho, jinému zase tamtoho. Zatímco moje holky ocení hlavně noky a kousky masa, já zase preferuji hodně špenátu a méně smetanovou variantu.🙂
Ingredience
- Bramborové noky (měla jsem kvalitní hotové chlazené)
- Mražený listový špenát (sekaný, je často ve formě granulí, někdy je i se smetanou)
- Kuřecí maso (použila jsem prsní řízky z farmy)
- Sůl, pepř, drcený kmín, bramborový škrob
- Olivový olej nebo Ghí
- Smetanový sýr bez příchutě (použila jsem takovou tu 100g kostičku v alobalu)
Postup
- Nejdříve si připravím maso. Prsní řízky nakrájím na menší kousky tak, aby to byly spíše plátky nebo nudličky. Zkrátka aby to nebyly kostky. Maso osolím, opepřím, ochutím drceným kmínem, zakápnu olivovým olejem a popráším lehce bramborovým škrobem. To vytvoří na mase takovou malou krustičku a maso zůstane šťavnaté. Maso opeču jako minutku na pánvi na troše tuku ze všech stran do zlatova. Opékám několik minut dle velikosti kousků. Jinak si to maso můžete připravit i jinak, podle svého…
- Špenát připravuji podle toho, jaký typ použiju. V sezóně lze použít čerstvý špenát. Já jsem teď měla k dispozici mražený nasekaný špenát v granulích. Ten nechám v hrnci povolit a pár minut ho dusím. Špenát dochutím podle situace, je možné do něj přidat i stroužek česneku. Ke konci špenát zjemním smetanovým sýrem, který ho i přirozeně zahustí.
- Zatímco chystám maso a špenát, vaří se mi voda v hrnci na noky. Ty se vaří v osolené vodě cca 3 minuty.
- Uvařené noky přidám ke smetanovému špenátu, lehce promíchám. Každou porci pak doplním o opečené kousky masa. Nebo maso také zamíchám k nokům a špenátu. Hotovo!
> ☝️A co verze bez masa? Vyzkoušejte noky s dušeným zelím a uzeným tofu.🙂
Ať se vám recepty povedou!🙂