Čočku dejte do mísy, zalijte vodou a nechte namočit ideálně přes noc. Nebo alespoň pár hodin. Vodu, ve které čočka máčela, vylijte.
Do hrnce dejte 2 lžíce přepuštěného másla a na mírném stupni restujte na drobno nakrájený pórek. V průběhu restování pórku přidejte na malé kousky nakrájenou slaninu.
Vsypte čočku a zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou. Ochuťte solí, pepřem a kořením. Vařte do změknutí čočky. Může to být 45 až 60 minut.
Během vaření čočky nakrájejte mrkev a brambory na malé kostičky a přidejte je do hrnce, když už je čočka téměř uvařená. Ochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou. Vařte do změknutí mrkve asi 20 minut.
Na závěr zjemněte smetanou a dolaďte hustotu polévky. Odeberte 1 naběračku hustého obsahu a 2 naběračky vody. Rozmixujte ve vyšší nádobě do hladka a vlijte zpět do hrnce. Hotovo!
Pro tuto polévku je vhodná jak velká zelená čočka, tak velká hnědá čočka. Zelená čočka je považována za více “gurmánskou”. Při vaření také lépe drží tvar. I přesto, že je velmi měkká, stále vidíte pěknou strukturu.
Při vaření luštěnin je vhodné používat bylinky, které zlepšují jejich stravitelnost. Může to být majoránka, kmín, saturejka, fenykl…Já jsem si na luštěniny oblíbila směs koření Luštěninky od Silvinky, které luštěninovým polévkám a jídlům dodá atraktivní jedinečnou chuť. Ráda toto koření přidávám do černé čočky beluga i do krémové cizrnové polévky.
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tuto hustou bramborovou polévku s červenou čočkou.
Sdílet recept myšičky na: