Ingredience
- Těsto na palačinky podle vašich výživových preferencí ( klasické nebo rostlinné mléko, vejce, hladká mouka)
- Skyr (hustý nízkotučný mléčný výrobek podobný jogurtu)
- Jahody a chia semínka na pyré (lze dosladit trochou javorového sirupu)
Postup
-
Úplně jako první si připravím husté pyré z jahod, které potřebuje čas nabobtnat. Misku jahod rozmixuji na pyré a dám do nich lžíci chia semínek. Semínka natáhnou vodu. Jahody přirozeně zhoustnou a drží v palačince. Jahody používám v sezóně čerstvé, někdy také mražené.
-
Připravím palačinky, jak jsem zvyklá. Já je dělám pokaždé jinak. Někdy tradiční s použitím části alternativní mouky (třeba čirokové), nejčastěji ale ze špaldové mouky nebo také z ovesných vloček.
-
Palačinku nechám malinko vychladnout, pomažu ji bohatě Skyrem, potřu jahodovým pyré a sroluji.
Do jahod žádný cukr nepřidávám, když bych měla potřebu, aby směs byla o trochu sladší, decentně doladím javorovým sirupem.
> ☝️Palačinky na slano jsou také velmi jedlou záležitostí. Co třeba tyto pohankové se špenátem s sýrem. 🐭
Nutriční rozdíl mezi třemi palačinkami promazanými přeslazeným džemem a šlehačkou a jednou sytou palačinkou s bohatou vrstvou nízkotučného Skyru a domácím pyré bez cukru je doufám jasný. 🙂