Ne, že by byl takový problém uvařit rýži, její pečení v troubě má však své výhody. Během minuty ji máte v pekáčku a pak už se o nic nestaráte. A o jeden hrnec na plotně, který musíte hlídat, méně. A to se počítá!
Tento recept je opět dílem mých pokusů a cest za rychlým zdravým jídlem. V jedné mexické restauraci, kterou jsem občas navštěvovala před mnoha lety, ke všemu podávali takto červenou rýži. Podařilo se mi zjistit jen to, že ji “pečou v troubě s rajčatovou šťávou”. Nic víc jsem k tomu neměla a ani na internetu nenašla. Tak jsem to zkusila a je výborná!
Budete potřebovat
1 hrnek = 300ml, 4 porce jako příloha
- 1 zcela plný hrnek rýže (nejlépe typ parboiled)
- 1 hrnek rajčatové šťávy (použila jsem kvalitní rajčatový džus)
- 1 hrnek vody
- 1 lžíci oleje
- 1 cibuli (nebo půlku)
- Dále na dochucení – sůl nebo trochu sypkého zeleninového BIO bujónu, pár kuliček pepře, nového koření.
Postup
- Rýži pořádně propláchněte a vsypte do pekáčku. Skleněný pekáček má tu výhodu, že se z boku můžete podívat, kolik máte rýže a kolik vody.
- Rýži zalijte vodou a rajčatovou šťávou, přidejte sůl nebotrochu sypkého zeleninového BIO bujónu.
- Doprostřed rýže vložte celou oloupanou cibuli (nebo jen půlku)
- Zakápněte cca lžící oleje (mně chutná s olivovým).
- Přiklopte víkem a pečte v předem vyhřáté troubě na cca 200° (horkovzdušná), 220° elektrická po dobu 30 – 35 minut.
TIPY
- Abyste to s množstvím rýže nepřehnali, nebo nepodcenili, je tu jeden tip. Pokud naplníte po okraj 300ml hrnek rýží, je to přes 240g, tedy 4 porce.
Tuto skvělou rýži můžete podávat jako přílohu místo klasické rýže k různým zeleninovým pokrmům, masu, rybě, luštěninám či zeleninovým salátům.
Dobrou chuť!