Občas papriky plním další zeleninou, jindy sýrem, masem nebo veganským tempehem. Teď jsem se pustila do žampionové varianty, která je chuťově vyladěná šunkou a cheddarem.
Ingredience na 2 porce
- 2 střední barevné kulaté papriky (nejlépe červené)
- 150 g nasekaných žampionů
- 100 g vysokoprocentní šunky nejvyšší jakosti
- 50 g cheddaru
- Olivový olej
- Zelená hladkolistá petržel nebo jiné bylinky
- Sůl, pepř, drcený kmín, může být i houbové koření
Postup
- Cibuli nakrájím na drobno, šunku na malé kousky. Žampiony očistím, pokud je to nutné, tak oloupu a nasekám v malém robotu na drobno.
- V pánvi orestuji na oleji cibulku do zlatova, pak přidám šunku a zase restuji. Pak přidám posekané žampiony a zase pár minut restuji. Ochutím solí, pepřem, drceným kmínem a ráda přidávám i směs houbového koření.
- Pánev odstavím a vmíchám nastrouhaný sýr a nasekanou petržel.
- Papriky omyju, rozříznu podélně na půl. Stopky nechám. Nožíkem jen jemně vykrojím jádřinec, abych udělala místo náplni. Papriky naskládám do pekáčku a naplním směsí. Směs do nich trochu namačkám, nevadí, když vznikne kopeček. Náplň si během pečení sedne.
- Peču na 190 stupňů asi 40 minut. Pokud chci dát na vršek paprik extra sýr navíc, posypu je 5 minut před koncem pečení. Hotovo!
TIPY
- Velikost zapékací misky volím vždy tak, aby do ní papriky byly “tak akorát”. Drží pak rovně na místě a nic z nich nevyteče.
- Někdy dám papriky péct rovnou s přílohou. Jako v tomto receptu na papriky plněné sýrem pečené s bramborami
- S náplní často experimentuji. Místo cibule dávám pórek, místo šunky veganský tempeh, někdy přidám kuskus nebo olomoucké tvarůžky.🙂
☝️Naplnit lze i špičatou papriku. Doporučuji vyzkoušet také tyto plněné papriky – výborné i bez masa.🙂
Ať se vám papriky povedou! 🙂