Toto jídlo vzniklo tak, že jsem měla chuť uvařit něco z rajčat. Omáčku. Ale co k ní? Co třeba nějaké kuličky nebo placičky? Ale bez masa! A také bez pánve plné přepáleného oleje. Takže do trouby s nimi 🙂
A když je dobrá rajčatová omáčka, dá se s ní vymyslet kdeco. Klasikou je smíchat ji s dobrými těstovinami, perfektně sedne ale i k ricottovým nokům nebo právě těmto zeleninovým placičkám.
Tyto jsou v kombinaci s tofu, které je zdrojem bílkovin, a placičky jsou díky němu sytější.
Na omáčku ze sekaných rajčat budete potřebovat
- 2 plechovky sekaných rajčat
- bazalku (čerstvá nebo sušená)
- stroužek česneku
- sůl, pepř, třtinový cukr
Na placičky budete potřebovat
- 300 g zeleninové směsi (dala jsem mrkev, hrášek, květák, kukuřici
- 1 balení bio tofu (marinované, cca 180 g)
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 plátky rozdrceného celozrnného toustového chleba (můžete dát i strouhanku, kukuřičnou strouhanku, případně i jemně mleté ovesné vločky)
- Na dochucení sůl, bylinky apod.)
Postup
- Omáčku si připravíte zcela bezpracně tak, že do menšího hrnce vyklopíte 2 plechovky sekaných rajčat. Rajčata jen ochuťte bazalkou, solí, třtinovým cukrem a nechte na mírném stupni probublávat asi 20 minut. Omáčka se lehce zredukuje a přirozeně zahustí.
- Zeleninu na placičky krátce orestuje na pánvi a rozmixujte na jemno. Tofu také rozmixujte do hladka. Přidejte vejce, rozemletý toustový chléb, 1 lžíci olivového oleje, ochuťte solí, případně bylinkami.
- Hmotu nanášejte lžící na pečící papír potřený olejem, dělejte malé kopečky, které jen upravte do tvaru malé placičky. Mně jich vyšlo přesně 16.
- Pečte na 200 stupňů cca 20 minut dozlatova.
TIP
- Pro vyladění chuti můžete ještě na závěr do omáčky kápnout trochu balzamikového krému. Dá se pořídit s různými příchutěmi. Třeba ta pomerančová stojí za vyzkoušení.
Upečené placičky jsou výborné jak teplé, tak studené, mohou skvěle posloužit i jako jídlo kamkoliv s sebou. Nejsou totiž mastné a nerozpadají se 🙂