Losos pečený v troubě a potřený teriyaki marinádou je známý a prověřený postup. Mně vyhovuje i přírodní chuť čerstvého lososa, která je jen lehce doladěná solí a pepřem. Někdy je ale nálada na něco zajímavějšího, kdy chci rybě dodat úplně jiný šmrnc a vzhled a nádech. Na to je ideální teriyaki.
Teriyaki marinádu si můžete jednoduše vyrobit sami doma nebo si ji koupit hotovou. Základ marinády tvoří sojová omáčka, voda, med, třtinový cukr, česnek, zázvor, šťáva z limetky, chilli (kdo chce).
Ingredience
- Filety lososa
- Teriyaki marináda nebo omáčka (prodává se jako sojová omáčka nebo v širší láhvi v hustější omáčkové verzi, nebo si ji vyrobte sami ze základních ingrdiencí)
- Med
- Červená rýže natural
- Brokolice
- Na jemno nasekané červené nebo bílé zelí (odleželé, promíchané s olejem a trochou soli)
- Plátky mrkve
- Jarní cibulka
- Černý sezam
Postup
- Nejdříve dám vařit rýži podle doporučení výrobce. Rýži natural je možné předem na půl hodiny namočit a pak až vařit. Každopádně se vaří delší dobu než rýže bílá. Někdy i 45 minut.
- Připravím si čerstvou zeleninu dle chuti. Když dělám zelí, nakrouhám ho včas, přidám olej, sůl a nechám ho trochu odležet, povolit.
- Filety lososa dám na pečící papír a potřu je připravenou omáčkou. Buď si ji umíchám sama, nebo zvolím její hotovou verzi, která má ale konzistenci jako sojová omáčka. Teryiaki omáčku tedy smíchám s medem, aby byla hustší a dobře tak držela na lososu. Filety lososa před pečením ještě posypu černým sezamem a peču je v troubě na 200 stupňů asi 15 minut. Záleží na jejich velikosti. Losos se nesmí přepéct, vysušit, měl by být uvnitř šťavnatý a růžový.
- Brokolici povařím krátce ve vodě nebo ji napařím tak, aby byla měkká, ale stále krásně zelená a pevná na skus.
- Na každý talíř dám porci rýže, zeleniny, pár růžiček brokolice, jarní cibulku a na vrch položím lososa. Pokud zbyla nějaká teriyaki omáčka, ještě vše lehce zakápnu. Hotovo!
TIP
Pokud vám nevyhovuje tužší rýže natural, připravte si jako přílohu jasmínovou rýži. Buď v tradiční přírodní verzi nebo v thajské kokosové verzi. Na hrnek důkladně propláchnuté rýže použijte hrnek kokosového mléka a půl hrnku vody a uvařte do měkka.
> ☝️Brokolice a losos zase v jiné verzi? Zkuste tagliatelle s lososem a brokolicí podle Pohlreicha.🙂
Ať máte dobrého lososa a ať se vám jídlo povede.🙂