Recept

Pečený losos v teriyaki marinádě s červenou rýží a brokolicí

Barevný talíř plný kvalitních výživných a sytých ingrediencí. Pečený teriyaki losos má výraznou chuť a je už na vás, jakou rýží a zeleninou ho doplníte. Inspirujte se.🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Losos pečený v troubě a potřený teriyaki marinádou je známý a prověřený postup. Mně vyhovuje i přírodní chuť čerstvého lososa, která je jen lehce doladěná solí a pepřem. Někdy je ale nálada na něco zajímavějšího, kdy chci rybě dodat úplně jiný šmrnc a vzhled a nádech. Na to je ideální teriyaki.

Teriyaki marinádu si můžete jednoduše vyrobit sami doma nebo si ji koupit hotovou. Základ marinády tvoří sojová omáčka, voda, med, třtinový cukr, česnek, zázvor, šťáva z limetky, chilli (kdo chce).

Ingredience

  • Filety lososa
  • Teriyaki marináda nebo omáčka (prodává se jako sojová omáčka nebo v širší láhvi v hustější omáčkové verzi, nebo si ji vyrobte sami ze základních ingrdiencí)
  • Med
  • Červená rýže natural
  • Brokolice
  • Na jemno nasekané červené nebo bílé zelí (odleželé, promíchané s olejem a trochou soli)
  • Plátky mrkve
  • Jarní cibulka
  • Černý sezam

 Postup

  1. Nejdříve dám vařit rýži podle doporučení výrobce. Rýži natural je možné předem na půl hodiny namočit a pak až vařit. Každopádně se vaří delší dobu než rýže bílá. Někdy i 45 minut.
  2. Připravím si čerstvou zeleninu dle chuti. Když dělám zelí, nakrouhám ho včas, přidám olej, sůl a nechám ho trochu odležet, povolit.
  3. Filety lososa dám na pečící papír a potřu je připravenou omáčkou. Buď si ji umíchám sama, nebo zvolím její hotovou verzi, která má ale konzistenci jako sojová omáčka. Teryiaki omáčku tedy smíchám s medem, aby byla hustší a dobře tak držela na lososu. Filety lososa před pečením ještě posypu černým sezamem a peču je v troubě na 200 stupňů asi 15 minut. Záleží na jejich velikosti. Losos se nesmí přepéct, vysušit, měl by být uvnitř šťavnatý a růžový.
  4. Brokolici povařím krátce ve vodě nebo ji napařím tak, aby byla měkká, ale stále krásně zelená a pevná na skus.
  5. Na každý talíř dám porci rýže, zeleniny, pár růžiček brokolice, jarní cibulku a na vrch položím lososa. Pokud zbyla nějaká teriyaki omáčka, ještě vše lehce zakápnu. Hotovo!

 TIP

Pokud vám nevyhovuje tužší rýže natural, připravte si jako přílohu jasmínovou rýži. Buď v tradiční přírodní verzi nebo v thajské kokosové verzi. Na hrnek důkladně propláchnuté rýže použijte hrnek kokosového mléka a půl hrnku vody a uvařte do měkka.

> ☝️Brokolice a losos zase v jiné verzi? Zkuste tagliatelle s lososem a brokolicí podle Pohlreicha.🙂

Ať máte dobrého lososa a ať se vám jídlo povede.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky