Ingredience
- cca 450 g batátů
- cca 450 g středních cuket (asi 2 menší cukety)
- 1 litr vývaru
- 1 lžíce na drobno posekaného oloupaného čerstvého zázvoru
- Malý šálek smetany nebo kokosového mléka na zjemnění (smetana může být tradiční nebo rostlinná)
- Sůl, pepř, kurkuma, pro více orientální chuť koření Garam masala
- Dýňová nebo slunečnicová semínka na ozdobení
- Smetanový bílý jogurt k podávání
Postup
- Batáty oškrábu a nakrájím na menší kousky. Cuketu omyju, odkrojím tvrdší konce a včetně slupky nakrájím na kousky. Zaliju vývarem, dle potřeby osolím, opepřím a vařím na mírném stupni pod pokličkou do změknutí batátů. Asi 15 minut.
- V průběhu vaření zeleniny vezmu kousek čerstvého zázvoru, slupku oškrábu lžičkou a nakrájím ho na drobno. Asi lžíci takto pokrájeného zázvoru přidám do hrnce zhruba v polovině varu.
- Obsah hrnce rozmixuji do hladka. Lze tyčovým mixérem, efektivnější je použít stolní mixér. Dle velikosti nádoby lze obsah rozmixovat “na jeden zátah”, v případě menšího mixéru je lepší mixovat na dvakrát.
- Rozmixovaný obsah zjemním preferovanou smetanou, pokud chci více oerientální nádech polévky, doladím ještě troškou koření Garam masala, případně Curry nebo jen kurkumou.
- Na pánvi na sucho pozvolna opražím dýňová nebo slunečnicová semínka. Dýňová se začnou nafukovat, slunečnicová začnou zlátnout. Je třeba hlídat, při nepozornosti se mohou rychle zbytečně spálit.
- Na talíři polévku doladím lžící jogurtu a lžící křupavých semínek a troškou nasekané zeleně, která je k dispozici. Ideální by byl koriandr nebo řeřicha. Hotovo!
TIPY
-
Nejsnadnější způsob, jak oloupat zázvor, je použít klasickou malou kovovou lžičku a slupku jednoduše oškrábrat. Zázvor bývá různě hrbolatý a lžička si s tím bravurně poradí.👍
-
Pro obměnu lze semínka do polévky připravit ochucená. Semínka v misce zakápnu troškou oleje, jemně posypu např. kari kořením a na velmi mírném stupni opeču do křupava nebo do zlatova.
> ☝️Máte batátů více a přemýšlíte, co s nimi? Doporučuji vyzkoušet cizrnové kari s batáty a baby špenátem.
Ať se vám recepty povedou!🙂