Zelenina by se měla jíst jak čerstvá, tak tepelně upravená. U rajčat to platí dvojnásob, protože tepelně upravená jsou lépe stravitelnější a tělo snáze využije hodnotný antioxidant lykopen.
Mezi jednoduché oblíbené recepty s rajčaty, které dělám pravidelně, patří tyto spaghetti al pomodoro nebo různé verze krémových polévek, které ladím a obohacuji podle toho, zda jsou myšlené pro dospělé nebo děti, zda se hodí spíše k obědu nebo večeři.
Do rajčatové polévky s oblibou dávám ajvar, který pochází ze srbské kuchyně a jedná se o pikantní směs červených paprik, lilku, česneku a chilli. Kvalitní ajvar koupíte běžně jako hotový výrobek ve sklenici, není tedy nutné podstupovat náročný proces jeho poctivé přípravy, kdy se lilek a rajčata nejdříve pečou na desce na otevřeném ohni a poté několik hodin dusí.
Budete potřebovat
- 6 velkých rajčat (cca 1 kilo)
- 1 menší cibuli (nebo 2 šalotky)
- 3 lžíce ajvaru
- 2 stroužky česneku
- Vývar nebo vodu
- Olivový olej
- Čerstvou petržel, bazalku
- Balkánský sýr
Postup
- Nakrájejte cibuli a orestujte ji krátce na olivovém oleji. Přidejte kousky čerstvých rajčat a chvíli restujte.
- Zalijte nejlépe zeleninovým vývarem tak, aby rajčata byla akorát ponořená. Ochuťte solí nebo využijte směs k ochucování pokrmů, což je většinou směs soli a sušené zeleniny. Prodává se v bio kvalitě, samozřejmě bez konzervantů. Povařte asi 15 minut.
- Polévku dochucuji až pár minut před koncem varu, aby si některé suroviny ponechaly více výživných látek. Až nakonec tedy přidávám ajvar a česnek, 2 minuty provařím a rozmixuji do hladka.
- Nakonec polévku obohatím velkou hrstí čerstvé na jemno nasekané petrželky a na talíři doplním o kousky balkánského sýra. Ráda přidávám ještě dýňová semínka. Ideální je dát je do polévky čerstvá, když se ale krátce na sucho opraží na pánvi, mají úplně jiný chuťový rozměr.