Když je dobrá pizza, z dobrého těsta a chuťově povedenou omáčkou, tak si občas ráda kousek dám. Nemusím ale ty základní verze, kdy mám pocit, že jím placku z bílé mouky, na které je kousek šunky a sýra. To jsem si doma mohla udělat toust … 🙂
Mám ráda pizzy, na kterých je více druhů ingrediencí a vůbec tam nepotřebuji žádnou uzeninu. Sýry ano 🙂 Jednou dám navíc papriku, podruhé kukuřici, jindy špenát, artyčok, sušená rajčata… Prostě co příroda a kráva a koza a buvol nabízí 🙂
Budete potřebovat
Na těsto (množství na 2 kulaté plechy na pizzu)
- 0,5kg hladké mouky (nejlépe typu 0 nebo 00 či 00 extra)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku soli
- ¾ balíčku čerstvých kvasnic (droždí, asi 30g )
- 2,5 dcl vlažné vody
Na obložení pizzy
- Rajčatovou omáčku, nejlépe domácí sugo na pizzu
- Cibuli, avokádo, rajčata, žampiony, ananas, olivy
- Na závěrečné zakápnutí olivový olej
Postup
- Do velké mísy prosyjte půl kila hladké mouky, nejlépe tu, která je vhodná na přípravu pizzy, tedy typ 00.
- Do hrnku si rozdrobte ¾ balíčku čerstvých kvasnic a zalijte částí vlažné vody, kterou máte připravenou (Z 2,5 dcl připravené vlažné vody na pizzu odeberete pár lžic na rozmíchání kvasnic)
- Uprostřed mouky udělejte důlek a vlijte do něj vzniklou kvasnicovou kašičku.Za pár minut se kvásek zaktivuje. Pak přidejte všechny ostatní ingredience jako sůl, olivový olej a zbytek vody a zpracujte v hladký kompaktní bochánek, který nechte v teple kynout nejméně hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělte na dva bochánky, které můžete nechat ještě chvíli kynout.
- Rozpalte troubu na maximum, případně zvolte program pizza.
- Těsto rozválejte na tenkou placku, asi 5mm. Placku přendejte na plech nebo pizza kámen, potřete rajčatovou omáčkou na pizzu a obložte dle chuti. Než ji dáte do trouby, ještě pizzu zakápněte olivovým olejem.
- Pečte v předem rozpálené troubě na nejvyšší stupeň po dobu asi 8 – 10 minut. Podle okrajů poznáte, že je hotovo.
Pizza vegetarián obsahuje různé druhy sýrů, zeleninu, ovoce, houby a zůstane dobrá a hezká i studená 🙂