Recept

Výborné placičky z červené čočky a zeleniny

Placičky z červené čočky a zeleniny nemohu zklamat snad nikoho. S domácím dresingem jsou nej ...

Pokud máte rádi různé placičky a karbanátky, tak existuje celá řada možností, jak si na nich pochutnat a nepotřebovat k tomu žádné maso. Třeba pomocí červené čočky a zeleniny. Čočka a zelenina dodá tělu mimo vitamíny a minerály také dostatek vlákniny, které má většina lidí nedostatek.

Budete potřebovat

  • Červenou čočku (cca 200g)
  • Zeleninovou směs (cca 200g, co vám vyhovuje (já jsem měla mrkev, fazolový lusk, žlutou mrkev, může být čerstvá zelenina, případně mražená)
  • 1 bramboru
  • 2-3 vejce
  • Na zahuštění hmoty – strouhanku normální nebo kukuřičnou, případně jiné alternativní zahuštění třeba nějakou zdravou instantní suchou směsí.
  • Na dochucení – sůl, 3 stroužky česneku, případně majoránku, kurkumu
  • Hrst čerstvé petržele (pokud máte k dispozici)

Postup

  1. Červenou čočku propláchněte a vhoďte do hrnce spolu se zeleninou a 1 bramborou.
  2. Zalijte vodou tak, jen aby byla čočka a zelenina sotva ponořená, aby se spíše dusila. 1. Lehce osolte. Čočka do sebe dost vody natáhne, proto hlídejte hrnec a směs znovu lehce podlijte.
  3. Pokud v hrnci zbyla nějaká voda, slijte ji. Směs nechte vychladnout a pracujte s ní nadále tak, aby vznikla hutná směs, která se při pečení na pánvi nerozpadne.
  4. Přidejte 2-3 vejce a takové množství strouhanky či jiné zahušťovací hmoty, až bude konzistence vyhovující. Já jsem použila část domácí strouhanky a část kukuřičné strouhanky + ještě nějaké nadrcené kukuřičné lupínky.
  5. Tuhé těsto nanášejte lžící na pánev a tvořte placičky. Ne příliš tenké, mohly by se trhat. Lepší jsou tak centimetr tlusté.

TIPY

  • Tyto placičky velice chutnají i dětem. Jsou dobré jak teplé, tak studené. Díky červené čočce, která většině lidí nezpůsobuje trávicí potíže, jsou vhodné jak pro těhotné, tak kojící maminky.
  • Pokud je pro děti nepřipravujete, je chuťově zajímavé přidat do nich chilli a udělat si je pikantní.
  • Placičku můžete spolu s dresingem a čerstvou zeleninou vložit do housky a vytvořit si tak oblíbený „vegetariánský hamburger“.
  • Místo červené čočky můžete použít jakoukoliv jinou luštěninu, třeba cizrnu. Výhoda červené čočky spočívá v tom, že je okamžitě připravena k použití, neboť se nemusí namáčet.

Jo a rychlý jednoduchý domácí dresing připravíte třeba tak, že smícháte zakysanou smetanu se lžičkou hořčice, 2 lžičkami kvalitního kečupu a ochutíte ještě trochou soli a citronové šťávy.

Dobrou chuť!

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...