Máte doma takový ten hezký žlutý létající talíř, o kterém si někteří myslí, že není k jídlu, ale slouží na ozdobu? Ano, myslím patizon 🙂 Pokud jste šikovní v krájení zeleniny, tak toto jídlo bude rychlovka, díky které do sebe dostanete cenné látky ze zeleniny a semínek.
Budete potřebovat
- 1 balení hotových chlazených noků (myslím ty čerstvé bez bytečných éček, rozhodně ne ty, co vám vydrží do roku 2025)
- 1 menší žlutý patizon (slupku dejte raději pryč)
- 1 cibuli
- 1 větší mrkev
- 2 rajčata
- Loupaná sezamová semínka
- 2 hrsti čerstvé bazalky
- Olivový olej
- Na dochucení – lžičku hnědého cukru, sůl nebo solčanku
Postup
- Nejprve si připravte zeleninu – cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky, patizon oloupejte, vydlabejte vnitřek (měkkou dužinu a semínka) a pokrájejte na menší plátky, rajčata pokrájejte na měsíčky a mrkev na slabší kolečka.
- Cibuli nechte zesklovatět na olivovém oleji, pak přidejte všechnu ostatní zeleninu, ochuťte solí nebo solčankou a trochou třtinového cukru. Krátce orestujte a pak duste pod pokličkou do změknutí patizonu (cca 15 minut, v případě potřeby lehce podlijte).
- Ke konci přidejte na hrubo posekanou čerstvou bazalku, která celému jídlu dodá ten správný šmrnc.
- Hotovou zeleninovou směs z pánve smíchejte s noky, které jste připravili dle návodu a posypte na sucho krátce opraženými sezamovými semínky.
Na semínka se v kuchyni dost často zapomíná, přitom obsahují veliké množství cenných látek – obzvlášť ta sezamová. Krátce opražená semínka nádherně voní a lehce křupou.
TIPY
- Někdy není nutné mladý a malý patizon loupat. Jednou mi to prošlo bez loupání, podruhé byla slupka tak tuhá, že to zkazilo jídlo. Proto doporučuji patizon pro jistotu oloupat 🙂
- Tyto noky si můžete udělat i bez patizonu, protože se jedná o sezonní zeleninu. Patizon nahraďte žlutou paprikou a výsledek bude také stát za to.
Dobrou chuť 🙂
Kamila