Cílem tohoto receptu bylo vyrobit pomazánku, jejíž základ bude tvořit Skyr.
Skyr je fermentovaný mléčný výrobek, který se vyrábí podobně jako jogurt, mezi jogurty se ale neřadí. Jeho specifikum tkví v tom, že obsahuje buď minimum tuku nebo 0 % tuku, za to ale pozoruhodné množství bílkovin.
Mně Skyr připomíná něco mezi jogurtem a tvarohem, narozdíl od tvarohu je ale lépe stravitelný… Skvělá je jeho hutná konzistence, která může posloužit jako základ různých dipů, pomazánek, smoothie a tak dále…
Ještě pár poznámek. Sušená rajčata, která nejsou naložená v oleji je potřeba předem namočit….A kapari se prodávají naložené ve skleničce, často v bílém vinném octu. A jak výrobce píše: “Kapary použijte nasekané či celé do sosů, k rybě, do salátů, pomazánek či obecně k získání lahodné jižní chuti”.🙂
Ingredience
- 2 balení Skyru (1 balení má asi 130 g)
- 4 sušená rajčata (mohou to být ta vysušená i ta naložená v oleji
- 1 větší lžíce kaparů
- 1 jarní nebo lahůdková cibulka
- Sůl, pepř
Postup
- Nejdříve si připravím rajčata. Pokud mám sušená rajčata naložená v oleji, tak je jen osuším a nakrájím na drobno. Pokud mám sušená rajčata “suchá nenakládaná”, tak je předem na chvíli namočím do vody, aby změkla. Vodu pak samořejmě vyliju.
- Cibulku nakrájím na drobno a kapary posekám.
- Teď už jen smíchám dohromady se Skyrem a doladím chuť solí, pepřem. Pokud jsem měla rajčata nenaložená v oleji, přikápnu lžičku olivového oleje lisovaného za studena. Hotovo!
Pomazánka se hodí jako svačinka na pečivo nebo různé křupavé chlebíky, ale také k bramborám na loupačku…🙂
> ☝️Další zajímavá pomazánka, která není kaloricky nabitá? Využijte luštěniny a vyzkoušejte tuto rychlou pomazánku z bílých fazolí.🙂
Ať se vám pomazánky povedou!🙂