Zvláštnost polévce tentokrát dodávají pohankové vločky. V kychyni mají široké využití, v tomto případě posloužily k zahuštění. Na rozdíl od jáhlových vloček je potřeba počítat s jejich specifickou pohankovou chutí. Ta je ale lehce “utopená” v tom množství zeleniny.
Pórek, cuketa i pohankové vločky vyžadují jen pár minut vaření, proto je celá polévka bleskovou záležitostí.
Budete potřebovat
- 1 pórek (lze nahradit cibulí)
- 1 střední cuketu
- 6 lžic pohankových vloček
- Olej (řepkový)
- vývar na zalití (asi 3/4 litru)
- zakysanou smetanu na zjemnění
Postup
- Na oleji orestujte pokrájený pórek.
- Po chvíli přidejte nakrájenou omytou cuketu včetně slupky.
- Zalijte vývarem tak, aby byla zelenina ponořená a přidejte 6 lžic pohankových vloček.
- Vařte asi 5 minut a pak do hladka rozmixujte.
- Na závěr dle chuti lehce osolte a zjemněte zakysanou smetanou. Dořeďte vodou nebo vývarem do požadované konzistence.
Pohankové vločky jsou samy o sobě trochu slané, proto jsem pro děti již nedosolovala. V případě potřeby lze dospělým dále dochutit třeba trochou kari nebo česnekem.
… a opečenými krutony rozhodně nic nezkazíte 🙂