Medvědí česnek lze sehnat v sušené podobě po celý rok. Nic se ale nevyrovná jeho čerstvé verzi. Pokud budete mít možnost dostat se k této úžasné bylině, neváhejte a zkuste si z ní udělat životabudící koktejl, pomazánku, pesto nebo třeba tuto rychlou polévku. [Medvědí česnek](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/medvedi-cesnek “Medvědí česnek”) lze obdržet v rámci bedýnky od farmářů, nebo si jej můžete sami natrhat v našich lesích. Příznivci medvědího česneku si na internetu rádi předávají informace o tom, kde zrovna roste.
Budete potřebovat
- 200g medvědího česneku
- cca 600ml vody (nakonec doředit podle potřeby)
- 2 střední brambory
- Sůl, popř. jiné ochucovadlo
- Zakysanou smetanu na zjemnění (stačí lžíce)
Postup
- Do vody dejte vařit 2 střední brambory pokrájené na kostičky. Osolte a vařte do změknutí brambor.
- Před koncem varu přidejte medvědí česnek, nechchte jen zavadnout. Není potřeba jej dlouho tepelně upravovat.
- Zjemněte trochou zakysané smetany a vše rozmixujte do hladka.
- Výslednou hustotu dolaďte podle potřeby vodou.
TIP
Pokud nechcete použít bramboru, můžete postupovat také tak, že si na cibulce a oleji osmahnete 2 lžíce mouky, zalijete vývarem a necháte provařit. Do takto hotového základu vhodíte česnek, necháte zavadnout, zjemníte smetanou a do hladka rozmixujete.
Tato polévka je rychlá, výborná, hodí se k ní opečené krutony.