Rychlá voňavá písmenková polévka

Tuto polévku zvládnete, i když doma skoro "nic" nebude. Je rychlá a díky mrkviččce restované na másle a majoránce i úžasně voňavá.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Třídila jsem doma skříň a narazila na vytrženou stránku s receptem na „Žižkovskou polévku“. Skoro nic na ní nepotřebujete a já jsem ten den doma opravdu skoro nic neměla …Zkusila jsem ji tedy, malinko upravila, a byla více než překvapená. Z takového „nic“ za pár minut parádní polévka.

Budete potřebovat

  • 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje
  • 1 – 2 na jemno nastrouhané mrkve (množství podle velikosti mrkve, můžete nastrouhat i na hrubo)
  • 3 lžíce jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 1,2 litru vývaru (voda + zeleninový BIO bujón bez glutamátu, popř. Solčanka)
  • 3 hrstky polévkových těstovin (použila jsem písmenka, dětem se jí lépe než nudle)
  • Hrstku sušené majoránky
  • Petrželovou nať (čerstvou nebo mraženou, pokud ji tedy máte po ruce)
  • Dospělým můžeme následně dochutit ještě trochou soli a pepře

Postup

  1. Na másle a olivovém oleji orestujte nastrouhanou mrkev po dobu 2 minut.
  2. Zaprašte 3 lžícemi celozrnné špaldové mouky a zasmahněte.
  3. Zalijte vývarem a vařte celkem 15 minut (tak, aby se mouka provařila).
  4. 5 minut před koncem varu ale přidejte majoránku a polévkové těstoviny. Pořádně je promíchejte,aby se nepřichytily ke dnu a ještě pak párkrát polévku zamíchejte.
  5. Na zlepšení chuti můžete ještě přidat na jemno posekanou čerstvou nebo mraženou petrželovou nať a trochu majoránky.

I když se Vám může zdát, že je mouka v polévkách či omáčkách přovařená už za 5 minut, je zapotřebí ji vařit 15 minut. Je pak pro organismus lépe stravitelná.

TIP

Jak v komentářích napsala Hanka, mouku lze případně nahradit [hraškou](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/hraska “hraškou”)a polévka získá šmrnc navíc 🙂

Majoránku, špaldovou mouku, trochu polévkových těstovin a alespoň jednu mrkev mám doma vždy, i když je jinak v lednici totálně vymeteno, takže tuto polévku zvládnu bez problémů kdykoliv 😉

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky