Obvykle používám rýži typu Parboiled, pak se snažím kupovat i celozrnnou, ne každá je ale dobrá. Tentokrát jsem v obchodě sáhla po rýži, která má údajně nejlepší chuť. Je to rýže Basmati. Postupy na to, jak ji připravit se liší, každá země i každý kuchař má tu svoji vychytávku. Tak jsem zapátrala a vybrala si postup, kdy se rýže na cibulkovém či pórkovém základu nejdříve orestuje, zalije vodou, krátce povaří a pak jen nechá dojít. No a kde lépe, než v peřinách …
Rýži jsem před vycházkou schovala do peřin a rodinu připravila na to, že je tu potenciální možnost, že jako příloha bude chleba, když se nezadaří. Ale ono se zadařilo. Rýže akorát hotová, sypká, chuťově výborná.
Tento postup tedy mohu s klidným srdcem doporučit 🙂
Budete potřebovat
(4 porce jako příloha)
- 1 větší hrnek sypké rýže (300ml)
- 2 hrnky vody (může být i zeleninový vývar)
- Kousek pórku či cibule
- Olivový olej Na dochucení – sůl, případně i jiné koření, pokud by rýže sloužila jako základ rizota)
Postup
- Pórek nebo cibulku nakrájejte na jemno a orestujte do zlatova na olivovém oleji.
- Přidejte rýži – suchou, nepropláchnutou a restujte, míchejte, až se každé zrnko obalí olejem. Rýže by pak neměla lepit.
- Zalijte 2 hrnky teplé vody a přiveďte k varu.
- Vařte na mírném stupni max.5 minut, nemíchejte, nic s ní nedělejte, přikryjte pokličkou a nechte v teple dojít. Nejlépe v peřinách, rýže pak vydrží i déle teplá, pokud ji nebudete konzumovat hned.
TIP
Jeden 300ml hrnek je tak akorát na 4 porce rýže, kterou použijete jako přílohu. Některé balíčky rýže dnes mají šikovnou pomůcku. Z boku obalu vidíte, kolik gramů jste odsypali. Na 1 porci počítejte asi 60 gramů rýže.
Tento způsob přípravy rýže bude určitě patřit k oblíbeným postupům, stejně tak jako [Rýže pečená v troubě](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/ryze-pecena-v-troube-jako%20priloha “Rýže pečená v troubě”)
Rýži není vhodné při vaření promíchávat. Narušili byste tak její zrno a mohla by pak více lepit. Nechte ji v hrnci svému osudu, pak odpočinout v peřinách a uvidíte sami 🙂