Ingredience
- 1 balení rýžových těstovin – osvědčené jsou Risolino
- 1 balení tempehu
- 1 cibule
- Na dochucení sůl, pepř, jemné kari koření
- 1 lžička sypkého zeleninového bujónu
- Přepuštěné máslo nebo olej s vysokým kouřovým bodem
- 1 balení rostlinné smetany – použila jsem tuto rýžovou smetanu
- 150 g zelených fazolek – může být i brokolice nebo hrášek
Postup
-
Dejte vařit rýžové těstoviny podle návodu. Mějte na paměti, že bezlepkové těstoviny je třeba více hlídat a raději je nechat “lehce dojít”, než je převařit. Po uvaření je promíchejte se lžičkou oleje.
-
Připravte si minutkovou omáčku. Na přepuštěném oleji orestujte lehce do zlatova na drobno nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájený tempeh. Pokud je přírodní, ještě ho ochuťte kořením. Tempeh krátce orestujte.
-
Přidejte asi 2 lžičky kari koření. Já jsem použila jemnější nepálivou variantu. Dle chuti ještě zvýrazněte zeleninovým bio bujónem.
-
Vlijte rostlinnou smetanu a krátce společně prohřejte. Rostlinnou smetanu není třeba dlouho vařit.
-
Na závěr promíchejte s těstovinami a nakrájenými zelenými fazolkami připravenými nad párou.
TIP č. 1
Rostlinné smetany jsou alternativou tradiční živočišné smetany. Jsou variantou pro příznivce rostlinné stravy nebo pro alergiky. Můžete vybírat mezi mnoha druhy. Výhoda tohoto receptu je v tom, že snese jak chuťově jemnou a neutrální rýžovou smetanu, tak specifickou kokosovou smetanu. Rostlinné smetany je dobré do jídla přidávat až ke konci.
TIP č. 2
Zeleninový bio bujón je univerzální dochucovadlo, které využijete jak do omáček, tak polévek. Mně se osvědčilo toto velké balení Würzl, které vydrží v zásobách delší dobu. Existují i další alternativy bujónů bez glutamanu, doporučuji mrknout na eshop Countrylife.cz.
> ☝️Další tip na jídlo bez masa? Vyzkoušejte tyto Křupavé karbanátky v bezlepkové panko strouhance.