Quinoa je nutričně velmi hodnotná obilovina, se kterou se pracuje podobně jako s rýží. Dá se používat jak na sladko, tak na slano. Hodí se na přípravu různých placiček, kaší, ale i jako zajímavá příloha.
Dnes už běžně seženete více druhů quinoi. Bílou, červenou i černou. Tu černou ráda používám především do salátů, které jsou díky ní chuťově netradiční, ale hlavně syté.
Místo ředkviček lze použít napařenou brokolici, lahůdkovou cibulku, rukolu …
Když máte čas a chuť, výborné je papriky do salátu předem ugrilovat nebo orestovat.
Salát můžete jen doladit lehkou zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy, nebo zvolit kombinaci citronové šťávy, olivového oleje a medu.
Pokud máte rádi smetanovější dresingy, zkuste kombinaci hustého řeckého jogurtu, hořčice a citronové šťávy.
Inkové považovali quinou za posvátnou, NASA ji dokonce zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty. To nebude jen tak 🙂
Sdílet recept myšičky na: