Slané pečení mě baví čím dál víc. A jedním z důvodů je, že se dají jednoduše zakomponovat suroviny, které nepatří mezi nejčastěji používané. Třeba kysané zelí… Kysané zelí je samo o sobě skvělé v tomto jemném salátu. Zelí lze ale i všemožně zapéct do šátečků a různých slaných kapsiček. 
Do receptury na těsto jsem zapojila drcené lněné semínko, díky kterému šátečky vypadají netradičně a mají zajímavější nutriční složení 🙂 
 Potřebujete ( 7 šátečků)
Na těsto
- 180 g jemně mleté mouky (hladká, já jsem dala špaldovou typ 630)
 
- 30 g drceného lněného semínka (dá se koupit i jako hotový produkt)
 
- 70 g másla
 
- 60 g zakysané smetany
 
- Sůl
 
Na náplň
- 200 g kysaného zelí
 
- 100 g kvalitní slaniny
 
- 1 cibuli ( lze vynechat)
 
- trochu oleje
 
- 
Vejce na potření 
 
 Postup
- Jako první si připravím těsto. Mouku, drcené lněné semínko, lehce povolené máslo a zakysanou smetanu trochu osolím a zpracuji v kompaktní kouli. Těsto zabalím a nechám v lednici alespoň hodinu odležet. Lněné semínko lze případně vynechat a nahradit ho trochou mouky navíc.
 
- Náplň – Kostičky cibule orestuji na trošce oleje, po chvíli přidám kostičky libovější slaniny. Restuji, až je slanina opečená. Přidám na drobno posekané zelí a pokud je potřeba, dochutím. Dusím pod pokličkou 10 minut. Nechám vychladnout.
 
- Těsto rozválím na placku silnou asi 3 – 4 mm. Rozdělím na 6 čtverců. Doprostřed každého dám kopeček zelné náplně. Z těsta, které jsem odkrájela okolo udělám sedmý šáteček. Spojím protilehlé rohy a prsty spojím okraje. Okraje pak ještě zmáčknu vidličkou. Přendám na plech ( dávám pečící papír), potřu rozšlehaným vejcem.
 
- Peču na 180 stupňů do zezlátnutí, asi 25 minut.
 
 TIP
- Šátečky lze samozřejmě udělat i bez slaniny. Jsou i tak výborné…
 
Slané pečivo se zelím lze občas koupit i v pekárnách, ale nikdy se chuťově nevyrovná doma připraveným šátečkům. Jejich příprava není vůbec složitá, stojí zato zkusit 🙂