Někdy se to vyloženě hodí a dojde řada na chlazené listové těsto. Během chvíle jsou křehé šátečky na stole. Pudinkovo-jablečná náplň je v nich výborná.👍
Co se týče domácího pečení, nejraději těsta vyrábím sama, domácí. Jablečný závin dělám třeba z křehkého mrkvového těsta, nebo z tvarohového těsta. ALE!…
Teď mě napadlo koupit kvalitní chlazené listové těsto a nechat moje holky si v rámci prázdninové zábavy něco vyrobit. Volba padla na šátečky. A aby nebyly moc přeslazené z džemů, povidel, či zase moc “tekoucí” z čerstvého ovoce, připravila jsem do nich jednoduchou náplň z pudinku a jablek. Krásně se s ní pracuje a šátečky jdou bez problémů spojit, zabalit. 🙂
Ingredience na 8 šátečků
1 plát kvalitního chlazeného listového těsta
Žloutek na potření
Na náplň
2 jablka
1 bio vanilkový pudink (pytlík, 40 g)
300 ml bio mléka
Něco k decentnímu doslazení pudinku ( med, javorový sirup, přírodní skořicový cukr atd.)
Postup
Nejdříve si připravím náplň. 2 jablka oloupu a nastrouhám na hrubo. V rendlíku je pár minut pod pokličkou podusím.
Pudinkový prášek rozmíchám metličkou v mléku. Cílem je, aby byl pudink hustý, proto dávám jen 300 ml mléka. Touto směsí zaliju jablka, trochu dosladím a míchám do zhoustnutí pudinku.
Směs nechám úplně vychladnout, pak ji dám ještě do lednice.
Plát listového těsta dám na pečícím papíru na plech, rozdělím na 8 čtverců. Doprostřed každého čtverce dám bohatou lžíci náplně. Protilehlé okraje spojím a pořádně zmáčknu.
Šátečky potřu rozšlehaným žloutkem a upeču do zlatova na 185 stupňů. Trvá to asi 25 minut.
> 🐭Pokud si chcete šátečky připravit z nějakého domácího těsta, doporučuji tyto pivní šátečky s povidly.👍
Šátečky je možné naplnit také hutnou tvarohovou náplní s kouskem čerstvé broskve nebo jahody.