Když se pouštím do svých pečících experimentů, ráda na to využívám formu na biskupský chlebíček. Mám jistotu, že se to dobře propeče, že se to bude dobře krájet a že toho nebude jak pro celou armádu, kdyby se to náhodou nepovedlo. Protože upřímně, ono se to občas nepovede. Kdo nic nedělá, nic sice nezkazí, to ale neplatí u mně v kuchyni.
A když jsme u té upřímnosti, tak byť jsem tuto řepovou originalitu dělala vyloženě pro sebe, zkusila jsem ji naservírovat i dětem. S co nejvíc pozitivním výrazem ve tváři jsem dávala na stůl talířky s tím, že mám něco úúúžasného. Dopadlo to padesát na padesát. Starší si pochutnala a ještě si (dobrovolně) vzala druhý den na svačinu do školy, mladší to šla vyplivnout do koupelny :))
Co k chlebíčku říct z výživového pohledu. K pečení červenou řepu používám ráda. V kombinaci s kakaem moučníkům sedí. Místo ořechů jsem zvolila pomletá slunečnicová semínka, která jsou koncentrátem živin a zdravých tuků. Obecně se tvrdí, že stačí denně sníst 2 lžíce těchto semínek a pohnete se svým zdravím do plusových hodnot. Chlebíček je velmi bohatý na vlákninu a antioxidanty. Výhodou je nízký glykemický index, takže po něm nenastane typické kolečko opětovné chuti na “něco dobrého”.
Já používám konkrétně tento datlový sirup, ale převážně ne na slazení moučníků, ale jako zajímavé výrazné sladké dochucovadlo třeba na různé kaše. Fajn je také s bílým jogurtem, pšeničnými klíčky a skořicí. V tomto případě je ale možné ho použít k oslazení chlebíčku, protože se tam chuťově i barvou vyloženě hodí 🙂
Chlebíček se díky formě dá snadno nakrájet na plátky a použít místo sladkého pečiva ke snídani. Moje dcera si na něj ráda dává jogurt a zdobí ho ovocem.
Sdílet recept myšičky na: