Recept

Smetanová koprová omáčka – bezlepková verze

Krémová a akorát hustá koprová omáčka, která je rychle hotová. Bezlepková verze. Prověřená kombinace s bramborami a vejcem vařeným na tvrdo. Na koprovce si můžeme pochutnat i bez knedlíku a hovězího.🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Koprovou omáčku už jsem dělala tolikrát! Doma chutnala, a tak byla příležitost testovat i její různé verze.

Rukama mi tedy prošla koprovka s rostlinnou smetanou, koprovka zcela bez mouky zahuštěná jen zeleninou, tradiční koprovka, ale také různé netradiční varianty s alternativními moukami.

Zde je potřeba projít vlastní zkušeností. Zatímco u některých mouk lze zahuštění odhadnout hned při uvaření, některé mouky mají tendence později zatuhnout. To z koprovky může vytvořit hroudu, ve které stojí lžíce. A o to nikdo nestojí.

Ať už dělám koprovku tak nebo tak, vždy se snažím, aby byla smetanová a příjemně krémová.

Níže je přesná receptura na omáčku, kterou jsem dělala pro dceru do školy na oběd. Tato varianta je extra smetanová a bezlepková. Dětem takto chutná nejvíc.

Obvykle ke koprové omáčce uvařím vejce na tvrdo a malé brambory na loupačku. Teď jsem pro změnu zkusila šťouchané brambory. Inspirovala jsem se u staročeského receptu, kdy se koprová omáčka servírovala s plátkem hovězího a bramborami rozšťouchanými s cibulkou a uvařenou pohankou. 🙂

V tomto receptu chci vyzdvihnout 1 ingredienci – RÝŽOVOU MOUKU. Rýžovou mouku lze koupit ve formě hladké mouky, polohrubé, ale i ve formě krupice. Omáčku zahušťuji hladkou rýžovou moukou. Hlavní důvod je její světlá barva a neutrální chuť. Obojí hraje do karet “obvyklé” chuti.🙂

 Ingredience

  • 100 g másla
  • 40 g hladké rýžové mouky
  • 500 ml vývaru
  • 4 až 6 lžic nakládaného kopru (prodává se ve skleničce ve sladkokyselém nálevu)
  • 2 kelímky smetany (použila jsem 15% smetanu)
  • Na dochucení asi lžíci cukru nebo jiného oslazovadla dle vašeho stylu
  • Rýžový ocet (nebo jiný) pokud chcete chuť více do kysela
  • Jako příloha malé vařené brambory ve slupce nebo šťouchané brambory

 Postup

  1. Ve středním hrnci na mírném stupni rozpustím máslo. Zasypu rýžovou mouku a pár minut míchám, až se udělá jíška. Hrnec chvíli odstavím, aby jíška zchladla.
  2. Hrnec vrátím na plotnu a přiliju část vývaru. Promíchám a doliju zbytek vývaru. Rozmíchám. Nechám několik minut provařit. Přidám nakládaný kopr, lžíci oslazovadla, případně ještě trochu octa a krátce provařím.
  3. Až nakonec přiliju smetanu. Opět krátce provařím na mírném stupni a doladím konzistenci a chuť.
  4. Na talíř dám kopeček šťouchaných brambor, jedno až dvě překrojené vejce a zaliju omáčkou. Hotovo!

☝️A co se zbylým koprem ve skleničce? Doporučuji vyzkoušet také tuto babiččinu hustou kulajdu.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky