Máme srpen, ideální období pro zralá rajčata. Kromě toho, že si z nich můžete dělat saláty, sugo či domácí kečup, tak je naprosto jednoduchou a výbornou variantou základní italský recept – spaghetti al pomodoro. Dříve jsem si myslela, že loupat rajčata je „práce“, že mě to bude v kuchyni zdržovat a otravovat. Není to tak. Je to otázka chvilky…
Budete potřebovat
(cca 3 porce)
- Kvalitní špagety
- 8 velkých zralých rajčat
- Olivový olej extra virgine
- 2 stroužky česneku
- Sůl, čerstvě mletý pepř
- Bazalku – ideálně čerstvou, když nemáte, tak sušenou
- Čerstvou petržel (lze vynechat)
- Parmazán k podávání
Postup
- Potřebné množství špaget uvařte podle návodu na skus.
- Rajčata nařízněte u stopky do křížku a vhoďte do vroucí vody, aby se spařila. Nechte je tam cca 2 minuty. Slupka pak půjde skoro sama dolu.
- Spařená a oloupaná rajčata nakrájejte na malé kostičky. Jak jsou bez slupky, jde to raz dva.
- V hlubší pánvi zahřejte olivový olej, přidejte na kostičky pokrájené dva stroužky česneku a nechte zavonět.
- Přidejte pokrájená rajčata.
- Osolte, případně trochu opepřete, přidejte bazalku, pokud máte, tak i trochu petržele, a duste 5 minut. Z rajčat se odpaří voda, směs trochu zhoustne a spojí se.
- Podávejte se špagetami a nastrouhaným parmezánem. Labužníci na talíři ještě lehce zakápnou olivovým olejen extra virgine.
TIPY
-
Pokud nebudete vědět, z kolika rajčat pro kolik lidí směs udělat, já jsem si vypočítala, že na osobu jsou zapotřebí cca 3 rajčata. Může to být i méně, ale pořád je lepší mít na talíři více té zdravé rajčatové směsi než horu těstovin.
-
Pokud česnek nemusíte, můžete dva stroužky nechat v celku, se směsí je jen provařit, ovonit ji a pak je vyjmout.
Proč recepty dělat komplikované, když ty jednoduché bývají kolikrát ty nejlepší 🙂
Dobrou chuť!