Špaldový moučník s tvarohem a povidly – hrnkový bez vážení

Nemůžete se rozhodnout, jestli máte chuť na tvaroh či povidla? Dejte si obojí zapečené v moučníku ze zdravé špaldové mouky ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento moučník je v různých podobách docela známý, já ho ale peču ze špaldové mouky. Je tedy o mnoho zdravější, než kdyby byl jen z mouky bílé. Kombinace tvarohu a povidel jednoduše nemůže zklamat :-)V létě pak můžete povidla vyměnit za šťavnaté ovoce …

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250-270ml)

  • 2 hrnky jemně mleté špaldové mouky (nebo hrnek polohrubé a hrnek špaldové)
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru (přírodní cukr)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku mléka (klasické nebo rostlinné)
  • 1 prášek do pečiva (ideálně BIO)

Na tvarohovou náplň

500 g tvarohu, 2 vejce, 3/4 hrnku cukru (množství dle chuti, nebo použijte jiné alternativní sladidlo), 1 vanilkový cukr, podle potřeby mléko

Na povidlovou náplň

1 [povidla](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/povidla “povidla”), trochu rumu, dle chuti skořici, případně trochu vody na rozředění

Postup

  1. Nejdřív si připravte náplně. Tvaroh rozmíchejte s vejci a cukrem, přidejte trochu mléka.
  2. [Povidla](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/povidla “Povidla”) smíchejte s rumem a skořicí.
  3. Dále si ušlehejte vejce s cukrem, až vznikne hustá světlá pěna.
  4. Do ní přidejte mléko, olej a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  5. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení.
  6. Na těsto naneste tvarohovou mřížku pomocí cukrářské pomůcky nebo obyčejně cik cak lžící.
  7. Do vzniklých čtverečků vložte hromádku povidel nebo kousek ovoce.
  8. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Zkuste případně špejlí, hlavně moučník nepřepečte, byl by suchý …

TIP

  • Pokud nemáte povidla, můžete do vzniklého čtverečku dát ovoce. Zkoušela jsem s meruňkami.

  • Různá povidla jsou různě sladká, některá obsahují dost přidaného cukru a jsou až přeslazená. Proto zvažte celkové množství cukru v moučníku a přizpůsobte ho svým chutím. Cukr je jak v těstě, tak v tvarohu, tak mnohdy v povidlech. Vždy můžete část cukru nahradit zdravějším sladidlem (slady, stevia, do tvarohové náplně trochu agáve sirupu)

Nejsou povidla jako povidla

Pokud nemáte domácí povidla a kupujete je v supermarketech, rozhodně si přečtěte etiketu. Mezi povidly existují velké rozdíly. Mnohdy obsahují E211 – benzoan sodný a to je látka, kterou opravdu nechcete posílat do svého těla. Hledejte vždy povidla bez chemické konzervace.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky