Speciální bramboračka jako hlavní jídlo

I s takovou klasikou, jakou je bramboračka, lze vymýšlet mnoho variant. Zkuste tuto extra výživnou.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Zkuste do bramboračky “vpašovat” různé další ingredience, které v klasice nemají co dělat, a připravte z ní syté jídlo. A v čem je tedy tato bramboračka speciální? Je hustá, bez mouky, výživná a to díky červené čočce a žitným nudlím.

Jelikož jí dělám pokaždé jiné množství, nezabývám se v tomto receptu přesným množstvím surovin.

Budete potřebovat

  • Brambory
  • Kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer
  • Cibuli
  • Olivový olej
  • Červenou čočku loupanou (ta je hotová do 15 minut)
  • Žitné vlasové nudle
  • Na dochucení – sůl, majoránku, česnek (co jste zvyklí)

Někdo si bramboračku neumí představit bez lesních hub či žampionů, tak tato ingredience už je na vás.

Postup

  1. Cibuli nakrájejte a orestujte na olivovém oleji. Přidejte kořenovou zeleninu. Buď klasicky nakrájenou, nebo nasekanou na drobno. I to občas dělám.
  2. Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
  3. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a propláchnutou loupanou červenou čočku. Na menší množství polévky 2 hrstky, když děláte pořádný hrnec, tak třetinu půlkilového pytlíku.
  4. No a teď už jen vařte do změknutí zeleniny a čočky. Čočka polévku přirozeně zahustí.
  5. Bramboračku stačí ochutit až na závěr, česneku ani majoránce stejně neprospívá, když se vaří zbytečně dlouho.
  6. Vedle v kastrůlku si zvlášť uvařte vhodnou zavářku, já jsem zvolila celozrnné vlasové žitné nudle. Ty přidejte do hrnce až úplně nakonec.

TIP

  • Polévky můžete uvařit hodně a máte-li doma malé děti, všichni si přijdou na své. Před závěrečným dochucením polévky odeberu její část pro děti a dospělým pak ještě doladím majoránkou a česnekem navíc.

  • Další varianta polévky, kterou mám vyzkoušenou, je s bulgurem a cizrnou.

  • Výborné je také polévku na talíři posypat lahůdkovým droždím. Význam to má nejen chuťový, ale i nutriční.

U této polévky nezáleží, kolik dáte brambor, zeleniny, čočky nebo nudliček. Když ji dobře ochutíte, vždycky se povede. Hustotu lze přece doladit na závěr.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky