Některé moučníky mohou být v celozrnné variantě či s alternativními moukami tužší nebo sušší. Křehké těsto v tomto moučníku a kilo jablečné náplně jsou zárukou výborného výsledku.🙂
Do těsta lze snadno zakomponovat i alternativní bezlepkové mouky, které mají své výhody. Ať už nutriční či chuťové. Výborná je třeba mouka čiroková nebo jemně mletá pohanková… Ostatně pohanka a jablka byla vždy “spolupracující” kombinace.🙂
Ingredience
Menší plech, cca 25 x 33 cm
Na těsto
- 200 g jemně mleté špaldové mouky (hladká)
- 200 g jemně mleté pohankové mouky
- 250 g másla
- 50 g jemně mletého přírodního cukru nebo preferovaného sypkého sladidla
- 1 bio kypřící prášek do pečiva
Na jablečnou náplň
- 1 kg na hrubo nastrouhaných nebo posekaných jablek (Není to kilo jablek celých jablek, ale už těch nastrouhaných)
- 1 lžíce vanilkového bio pudinkového prášku
- 1 bio vanilkový cukr
- 2 hrsti rozinek množství dle chuti
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky skořice
- Něco k doslazení jablek (záleží na kyselosti jablek, někdy dosladím, jindy ne. Někdy dám třeba 3 lžíce sušené třtinové šťávy, jindy nekalorickou kombinaci erythritolu a stevie…)
Postup
- Povolené máslo zpracuji dohromady s moukami a ostatními ingrediencemi do kompaktní hladké hmoty. Lze to udělat ručně nebo pomocí hnětače. Bochánek těsta zabalím do potravinové folie a nechám odležet v lednici. Ideálně alespoň hodinu.
- Připravím si jablečnou náplň. Jablka oloupu a buď je nastrouhám na hrubo, nebo je posekám v robotu na menší kousky. Posekaných jablek na náplň musí být 1 kilo. Polovinu těsta vyválejte, dejte na nepřilnavý menší plech a navršte jablečnou náplň. Zatímco připravuji jablečnou náplň, polovinu těsta dám na chvíli do mrazáku, aby šlo dobře strouhat.
- Polovinu těsta rozprostřu do pekáčku. Buď válečkem nebo prstama. Navrším náplň. Na závěr nahoru nastrouhám druhou polovinu ztuhlého těsta. Pečte na 190 stupňů asi 35 minut do zezlátnutí.
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tento jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta.🐭
Ať se vám koláče povedou!