Šťavnatý jablečný koláč s pohankovou moukou

Osvědčený koláč, který se vždy povede. I přes svůj celozrnný charakter je křehký, vláčný, šťavnatý. Skvěle chutná i s minimálním množstvím cukru.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Některé moučníky mohou být v celozrnné variantě či s alternativními moukami tužší nebo sušší. Křehké těsto v tomto moučníku a kilo jablečné náplně jsou zárukou výborného výsledku.🙂

Do těsta lze snadno zakomponovat i alternativní bezlepkové mouky, které mají své výhody. Ať už nutriční či chuťové. Výborná je třeba mouka čiroková nebo jemně mletá pohanková… Ostatně pohanka a jablka byla vždy “spolupracující” kombinace.🙂

Ingredience

Menší plech, cca 25 x 33 cm

Na těsto

  • 200 g jemně mleté špaldové mouky (hladká)
  • 200 g jemně mleté pohankové mouky
  • 250 g másla
  • 50 g jemně mletého přírodního cukru nebo preferovaného sypkého sladidla
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva

Na jablečnou náplň

  • 1 kg na hrubo nastrouhaných nebo posekaných jablek (Není to kilo jablek celých jablek, ale už těch nastrouhaných)
  • 1 lžíce vanilkového bio pudinkového prášku
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 2 hrsti rozinek množství dle chuti
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky skořice
  • Něco k doslazení jablek (záleží na kyselosti jablek, někdy dosladím, jindy ne. Někdy dám třeba 3 lžíce sušené třtinové šťávy, jindy nekalorickou kombinaci erythritolu a stevie…)

Postup

  1. Povolené máslo zpracuji dohromady s moukami a ostatními ingrediencemi do kompaktní hladké hmoty. Lze to udělat ručně nebo pomocí hnětače. Bochánek těsta zabalím do potravinové folie a nechám odležet v lednici. Ideálně alespoň hodinu.
  2. Připravím si jablečnou náplň. Jablka oloupu a buď je nastrouhám na hrubo, nebo je posekám v robotu na menší kousky. Posekaných jablek na náplň musí být 1 kilo. Polovinu těsta vyválejte, dejte na nepřilnavý menší plech a navršte jablečnou náplň. Zatímco připravuji jablečnou náplň, polovinu těsta dám na chvíli do mrazáku, aby šlo dobře strouhat.
  3. Polovinu těsta rozprostřu do pekáčku. Buď válečkem nebo prstama. Navrším náplň. Na závěr nahoru nastrouhám druhou polovinu ztuhlého těsta. Pečte na 190 stupňů asi 35 minut do zezlátnutí.

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tento jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta.🐭

Ať se vám koláče povedou!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky