Jedinečný sypaný tvarohový koláč

Pokud máte rádi tvaroh, tak si na tomto moučníku určitě pochutnáte. Výjimečná a snadná příprava.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento koláč dělám už dlouho. Je obecně známý a na internetu ho najdete pod pojmem hrnkový sypaný tvarohový koláč nebo švédský tvarohový koláč. Tento moučník je opravdu něčím výjimečný. Vláčný a nahoře lehce křupavý. Navíc je celkem snadný. Klasicky se připravuje z bílé mouky a rafinovaného cukru. Já jsem si ho vylepšila přidáním celozrnné špaldové mouky a hnědého cukru. K moučníku to sedí a chutná mi takto ještě více.

Budete potřebovat

Na suchou směs

  • 220g polohrubé mouky
  • 200g jemně mleté celozrnné mouky (špaldová, pšeničná)
  • 220g cukru (nejlépe přírodní hnědý)
  • 1 prášek do pečiva (přírodní z vinného kamene)

Na tvarohovou směs

  • 750g měkkého tvarohu (3 kostky klasického tvarohu „v alobalu“)
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce jemně mletého cukru (přírodní nebo moučka)
  • Rozinky dle chuti (můžete je na půl hodiny namočit do trošky horké vody, do které přidáte rum)
  • Pár kapek rumu přímo do směsi

Postup

  1. Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Tuto směs rozdělte na 2 poloviny.
  2. Polovinu směsi nasypte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Na tuto suchou vrstvu nalijte celou tvarohovou náplň, kterou jste si připravili smícháním tvarohu, vajec, vanilkového cukru a rozinek, které byly namočené v rumu. Když není čas, rozinky hodím do tvarohu suché a tvaroh ochutím trochou rumu.
  4. Na tvarohovou náplň nasypte druhou půlku suché směsi.
  5. Povrch poklaďte plátky másla. V některých receptech se má použít celá kostka másla. Dle zkušeností je to příliš. Moučník by pak byl zbytečně mastný. S množstvím másla si hlavu nedělejte, uvidíte, kolik másla budete potřebovat. Většinou je to něco přes půlku kostky, možná ¾ 😉
  6. A to je celé, moučník vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na cca 180° přibližně 45 minut.
  7. Jakmile je povrch krásně zezlátlý, máte hotovo 🙂

Moučník je opravdu jednoduchý a prověřený, tvaroh si odspodu natáhne mouky tolik, kolik potřebuje. Jednou jsem špatně odhadla polovinu suché směsi, moučník měl vespod málo mouky a tudíž byl dole moc mokrý. Vespod tedy může být o trošičku více mouky, než nahoře, určitě ne naopak. Nejhorší, co se může stát je to, že vespod na pečicím papíru zůstaně trocha sypké mouky, kterou tvaroh už nepotřeboval 😉

Tento moučník je zas něco jiného, vyzkoušejte 🙂

Dobrou chuť!

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky