Tagliatelle s krémovou omáčkou z kešu a pečené zeleniny

Celý fígl tohoto jednoduchého receptu tkví v pečené zelenině, kešu a tyčovém mixéru. Krémové omáčky z kešu ořechů jsou velmi oblíbené mezi lidmi preferující „plant based“ stravování. Zelenina díky pečení získá atraktivní chuť, namočené kešu ořechy zase zajistí hustou a krémovou konzistenci.

Tento recept vznikl na přání pro Skinny.cz a já jsem ráda, že bude součástí receptů i tady na Myšičce. Krémové omáčky s těstovinami patří mezi atraktivní a sytá jídla. Mnohdy však také velmi kalorická. Základ omáčky nemusí tvořit tučná smetana či čtyři druhy sýrů, které vás ve spojení s těstovinami zabetonují na několik hodin.

Těstoviny doporučuji vybrat co nejkvalitnější, tzv.“prémiové“. Na chuti je to znát a jídlo je pak ve své jednoduchosti dokonalé.

 Ingredience

  • Těstoviny tagliatelle – ideálně čerstvé nebo „prémiové“
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • ½ střední tvrdší cukety
  • 1 cibule
  • Hrst malých rajčátek
  • 1 šálek nesolených kešu
  • Několik lžic rostlinné smetany – např. kešu smetana, mandlová, ovesná
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Na závěrečné dozdobení zelené bylinky, natě, fermentovaný pepř či sýr tvrdý vyzrálý sýr

 Postup

  1. Jako první dejte péct zeleninu. Nakrájejte ji na pruhy či špalíčky a dejte do trouby na 180 stupňů asi na 30 minut. Zelenina by měla změknout a být opečená.

  2. Kešu ořechy zalijte horkou vodou a nechte je alespoň půl hodiny namáčet. Mohou být namočené i déle. Díky tomu půjdou krásně rozmixovat do krémova.

  3. V průběhu přípravy rychlé omáčky si dejte vařit těstoviny do osolené vody. Měly by být al dente.

  4. Upečenou zeleninu dejte spolu s namočenými kešu do vyšší nádoby, zakápněte olivovým olejem a tyčákem rozmixujte do hladka. Dle situace konzistenci dolaďte rostlinnou smetanou.

  5. Teď už jen promíchejte s těstovinami tagliatelle tak, aby byly hezky obalené. Naservírujte a každý talíř ozdobte zelenými bylinkami, microgreens, pepřem, hoblinkami sýra. Jak vám vyhovuje.

TIP č. 1

Až budete ladit konzistenci omáčky rostlinnou smetanou, doporučuji vybrat takovou, která má neutrální chuť. Hodí se skvěle např. kešu smetana nebo mandlová. Nedoporučuji kokosovou smetanu pro její výraznou a specifickou chuť.

 TIP č. 2

Tato krémová omáčka se také hodí k nokům. Noky můžete s omáčkou lehce promíchat, dát do vhodné nádoby, poklást mozzarellou a krátce zapéct.👍

Recept byl vytvořen pro SKINNY.cz, zaměřující se na doplňky stravy a zdravý způsob života.

> ☝️Příště doporučuji vyzkoušet tento Zimní salát s pečenou červenou řepou a čočkou Beluga.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...