Recept

Tagliatelle s krémovou omáčkou z kešu a pečené zeleniny

Celý fígl tohoto jednoduchého receptu tkví v pečené zelenině, kešu a tyčovém mixéru. Krémové omáčky z kešu ořechů jsou velmi oblíbené mezi lidmi preferující „plant based“ stravování. Zelenina díky pečení získá atraktivní chuť, namočené kešu ořechy zase zajistí hustou a krémovou konzistenci.

Tento recept vznikl na přání pro Skinny.cz a já jsem ráda, že bude součástí receptů i tady na Myšičce. Krémové omáčky s těstovinami patří mezi atraktivní a sytá jídla. Mnohdy však také velmi kalorická. Základ omáčky nemusí tvořit tučná smetana či čtyři druhy sýrů, které vás ve spojení s těstovinami zabetonují na několik hodin.

Těstoviny doporučuji vybrat co nejkvalitnější, tzv.“prémiové“. Na chuti je to znát a jídlo je pak ve své jednoduchosti dokonalé.

 Ingredience

  • Těstoviny tagliatelle – ideálně čerstvé nebo „prémiové“
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • ½ střední tvrdší cukety
  • 1 cibule
  • Hrst malých rajčátek
  • 1 šálek nesolených kešu
  • Několik lžic rostlinné smetany – např. kešu smetana, mandlová, ovesná
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Na závěrečné dozdobení zelené bylinky, natě, fermentovaný pepř či sýr tvrdý vyzrálý sýr

 Postup

  1. Jako první dejte péct zeleninu. Nakrájejte ji na pruhy či špalíčky a dejte do trouby na 180 stupňů asi na 30 minut. Zelenina by měla změknout a být opečená.

  2. Kešu ořechy zalijte horkou vodou a nechte je alespoň půl hodiny namáčet. Mohou být namočené i déle. Díky tomu půjdou krásně rozmixovat do krémova.

  3. V průběhu přípravy rychlé omáčky si dejte vařit těstoviny do osolené vody. Měly by být al dente.

  4. Upečenou zeleninu dejte spolu s namočenými kešu do vyšší nádoby, zakápněte olivovým olejem a tyčákem rozmixujte do hladka. Dle situace konzistenci dolaďte rostlinnou smetanou.

  5. Teď už jen promíchejte s těstovinami tagliatelle tak, aby byly hezky obalené. Naservírujte a každý talíř ozdobte zelenými bylinkami, microgreens, pepřem, hoblinkami sýra. Jak vám vyhovuje.

TIP č. 1

Až budete ladit konzistenci omáčky rostlinnou smetanou, doporučuji vybrat takovou, která má neutrální chuť. Hodí se skvěle např. kešu smetana nebo mandlová. Nedoporučuji kokosovou smetanu pro její výraznou a specifickou chuť.

 TIP č. 2

Tato krémová omáčka se také hodí k nokům. Noky můžete s omáčkou lehce promíchat, dát do vhodné nádoby, poklást mozzarellou a krátce zapéct.👍

Recept byl vytvořen pro SKINNY.cz, zaměřující se na doplňky stravy a zdravý způsob života.

> ☝️Příště doporučuji vyzkoušet tento Zimní salát s pečenou červenou řepou a čočkou Beluga.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...