Zas se mi povedlo nasyslit docela dost zeleniny. Doma cuketa, lilek, papriky,rajčata, tak jsem si vzpomněla na jídlo, které nám doma všem moc chutná a je fakt jednoduché. Speciální chuť zelenině dodá kombinace olivového oleje a trošky přírodního cukru. Rajčata pustí do zeleniny tekutinu, výsledkem je tedy zeleninová směs s trochou nasládlé šťávy, která ovšem není na maděru, lze v ní i po upečení vidět pevnější kusy 🙂 Na talíři lze pak jídlo ještě doladit dle gusta.
Budete potřebovat
Papriky (libovolné – slovenské, barevné …)
Rajčata
Cuketu (můžete dát i lilek)
Cibuli (lze i bez ní)
Přírodní cukr (pokud někdo nechce, tak dejte obilný sirup)
Olivový olej
Sůl nebo přírodní zeleninové ochucovadlo typu Solčanka. (Pro výraznější chuť můžete použít koření dle chuti, třeba to na [ratatouille](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/ratatouille “ratatouille”)
Postup
Veškerou zeleninu nakrájejte na větší kusy.
Přendejte do nepřilnavého pekáčku a ochuťte solí (ochucovadlem) a cukrem.
Zakápněte olivovým olejem.
Pečte přiklopené na střední stupeň asi 30 minut.
Zkontrolujte, zda zelenina pustila šťávu a vytvořila spolu s cukrem a olivovým olejem trochu šťávy. Dle potřeby přikápněte trochu oleje nebo přidejte pár lžic vody a případně ještě pár minut dopečte.
Smíchejte s těstovinami.
Na talíři je výborné toto jídlo dochutit zdravým [lahůdkovým droždím](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/lahudkove-drozdi “lahůdkovým droždím”). To většinou seženete v prodejnách zdravé výživy a hodí se právě na závěrečné dochucování jídel, polévek a také zeleninových salátů. Pro své nutriční hodnoty je jeho zařazení do jídelníčku vhodné především pro lidi, kteří mají rádi spíše zeleninová jídla a potřebují vhodně doplňovat bílkoviny.
Tohle jídlo je bezpracné a může se hodit právě tehdy, když už nevíte, co se zeleninou 🙂