Těstoviny se zeleninou a žampiony – lehce smetanové

Krátce orestované žampiony spolu se zeleninou zjemněné nejlépe rostlinnou smetanou. Jednoduché, výborné ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Žampionovou polévku jsem dělala asi 3x a nebyla dobrá, tak jsem to na nějakou dobu vzdala. Když občas v obchodě sáhnu po vaničce žampionů, oloupu je, nakrájím na větší kusy a připravuji se zeleninou, těstovinami, noky na mnoho způsobů. Tady je jeden z nich. V tomto případě jsem použila klasickou mraženou zeleninu, jedinou zdržovačkou v tomto rychlém receptu je loupání žampionů …

Budete potřebovat

  • Mraženou zeleninu (směs hrášek, mrkev, kukuřice…nebo jinou)
  • Olivový olej
  • Čerstvé žampiony
  • Houbové koření (pokud ho nemáte, tak sůl, drcený k mín)
  • Trochu smetany – rostlinné (já dala sojovou) nebo klasické zakysané. [sojovou smetanu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/sojova-smetana “sojovou smetanu”) dnes seženete v každém větším supermarketu.

Postup

  1. Žampiony oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky nebo půlky dle jejich velikosti. Kusy by měly být větší.
  2. Mraženou zeleninu orestujte na olivovém oleji pár minut a pak přidejte pokrájené žampiony. Ochuťte houbovým kořením nebo solí a drceným kmínem.
  3. Restujte několik minut, žampiony jsou hotové cca za 5 minut.
  4. Na závěr lehce zjemněte smetanou, množství odhadněte podle množství směsi. Já jsem použila rostlinnou [sojovou smetanu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/sojova-smetana “sojovou smetanu”).
  5. Podávejte promíchané s těstovinami.
Upozornění

Tento recept není vhodný pro malé děti. Žampiony jsou pro ně hůře stravitelné. Do 3 let věku by děti houby neměly jíst, omezovat jejich konzumaci je doporučeno až do 6 let. Samozřejmě záleží na množství. Pár kousků v bramboračcce není jako smaženice k večeři.

TIP

  • Stejným způsobem můžete místo žampionů použít hlívu ústřičnou.
  • Kdo chce, zakomponujte do receptu ještě cibuli …
  • Smetana zde slouží jen k doladění, k lehkému spojení chutí (viz foto). Cílem není vytvořit těžkou smetanovou omáčku.

Dobrou chuť 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky